Gemeente en Waku Waku nog altijd lijnrecht tegenover elkaar, rechter doet vanmiddag uitspraak in kort geding

© Waku Waku
UTRECHT - De rechter doet vanmiddag om 17.30 uur uitspraak in de zaak die restaurant Waku Waku heeft aangespannen tegen de gemeente. Het restaurant wil open blijven, ondanks dat het weigert te controleren op de coronapas, die sinds afgelopen zaterdag verplicht is in de horeca.
"U bent misschien overvallen door alle aandacht in deze zaak", zegt de rechter als hij ziet dat eigenaresse Naphassa in tranen voor hem zit. "Maar dat laat ook wel zien dat het leeft in de maatschappij."
Eigenaar Floris neemt het woord over. "Mijn hoofd maakt overuren, er is zoveel op ons afgekomen. Dit was nooit onze bedoeling, we hebben er nooit om gevraagd dat dit zo groot zou worden. Maar ik heb geen twijfel over ons standpunt: wij willen niet discrimineren. Dat voelen we zo duidelijk."

Decor van protesten

De afgelopen dagen was Waku Waku het decor van protesten tegen de coronapas. Honderden sympathisanten betuigden hun steun aan het veganistische restaurant aan het Vredenburg, toen bleek dat de eigenaren door hun weigering om te controleren op het coronatoegangsbewijs van de burgemeester hun restaurant moesten sluiten. Gisteravond leidde het ertoe dat 101 demonstranten werden opgepakt, die inmiddels weer zijn vrijgelaten.
De principiële overweging van de eigenaren is de belangrijkste inzet tijdens het kort geding. "Wij zijn ons restaurant met de beste bedoelingen begonnen. Om de wereld plantaardig te maken. In dat proces hebben we een team bij elkaar gekregen van allerlei verschillende nationaliteiten. We hebben daarbij personeel met verschillende politieke overtuigingen, gevaccineerd en niet-gevaccineerd. We kunnen het niet over ons hart verkrijgen om mensen die zich niet willen vaccineren niet binnen te laten."
Het maken van onderscheid is niet noodzakelijk meer, vinden zij. "Daar waar in het begin van de pandemie sprake was van een noodsituatie, is daar nu geen sprake meer van. In die zin is er geen sprake van een directe crisissituatie die deze sluiting rechtvaardigt."

De-escalerend optreden

Maandag verzamelden zich voor het eerst mensen bij het restaurant, dat die dag te kennen had gekregen dat het de deuren niet mocht openen. Demonstranten vormden een haag voor het restaurant, aanwezige politie besloot uiteindelijk niet te ontruimen om de-escalerend op te treden. Maar dat Waku Waku die maandag de hele avond nog mocht openblijven, zien de eigenaren als een bevestiging dat het niet controleren van de coronapas geen acuut gevaar voor de volksgezondheid oplevert.
Dat het controleren van de coronacheck discriminatie is, onderschrijft de burgemeester - die niet zelf aanwezig was - niet. "Die regel is gemaakt door de wetgever, met het idee de samenleving zoveel mogelijk van het slot te halen. Daarbij is ook gedacht aan kwetsbare groepen die in een isolement zaten. Bovendien geldt de regel voor ons allemaal. Iedereen heeft de keuze te denken: ga ik naar een bioscoop of restaurant, of wacht ik dat deze maatregel van tafel gaat. Iedere Nederlander heeft daarnaast ook de keuze tot vaccineren of een test doen", aldus de raadsvrouw van burgemeester Dijksma.
Dat de eigenaren van Waku Waku een overtreding hebben begaan door niet te controleren wordt door geen van de partijen betwist, concludeert ook de rechter. "We hadden er in gesprekken vooraf al op gewezen dat er handhavend opgetreden zou worden bij het niet controleren van het toegangsbewijs. En dat leidt ertoe dat de zaak dicht moet, dat heeft de wetgever nu eenmaal zo bepaald.

Financiële gevolgen

De eigenaren vinden dat ze onevenredig hard zijn geraakt door de sluiting, die hen financieel raakt, juist na een moeilijke periode van lockdowns. De rechter wijst erop dat de eigenaren er ook voor zouden kunnen kiezen in de tussentijd onder protest wel de check uit te voeren. Maar dat weigert Waku Waku principieel. "Dat is voor ons geen optie. We willen niet discrimineren, ook niet voor even."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.