Nieuwbouw gemeentehuis Vijfheerenlanden op losse schroeven: 'Waar moeten we het geld vandaan halen?'

VIJFHEERENLANDEN - Een splinternieuw gemeentehuis voor Vijfheerenlanden? Dat gaat er waarschijnlijk toch niet komen. Het college wilde graag een nieuw gebouw, ondanks dat de gemeente er al drie heeft. Toch lijkt die wens vanavond van de baan te gaan. Een meerderheid van de raad laat op voorhand aan RTV Utrecht weten liever het bestaande gebouw in Leerdam te willen verbouwen. "Dit wordt geen makkelijke avond voor het college."
"Eigenlijk is het heel simpel: zo'n nieuw gebouw kunnen we niet verantwoorden tegenover onze inwoners", zegt Wim van Dijk, fractievoorzitter van de partij VHL Lokaal. Samen met de lokale fracties van het CDA en de SGP dient zijn partij vanavond een amendement in tegen de komst van een nieuw gemeentehuis. En aangezien die drie partijen samen 16 van de 31 zetels hebben, zijn ze dus in de meerderheid.
Gaat dit huidige gemeentehuis in Leerdam verbouwd worden?
Gaat dit huidige gemeentehuis in Leerdam verbouwd worden? © RTV Utrecht / Roos van Bijnen

Tientallen miljoenen

Van Dijk wijst op de financiële positie van zijn gemeente. Na de langlopende rechtszaak tegen voormalig betonfabrikant Niemans Beton, waarbij ze ruim 90 miljoen moest betalen, staat Vijfheerenlanden er wat de portemonnee betreft slecht voor. "Laten we eerlijk zijn: we hebben gewoon geen geld. Waar moeten we het dan vandaan halen voor zo'n nieuw huis? Zeker als het tientallen miljoenen gaat kosten."
Waarom heeft de gemeente Vijfheerenlanden ook alweer drie gemeentehuizen? Dat heeft te maken met de fusie. Vijfheerenlanden bestaat inmiddels drie jaar en bestaat uit de voormalige gemeenten Zederik, Leerdam en Vianen die ieder al een eigen gemeentehuis hadden. Nu wil de gemeente graag één locatie, omdat meerdere huizen te duur én onwerkbaar zijn.
Aan alles is te merken: de discussie rondom de komst van een nieuw gemeentehuis ligt gevoelig. Inwoners lieten na de stap van het college meteen al blijken niet te staan springen voor een nieuw gemeentehuis. Burgemeester Sjors Fröhlich gaf eerder aan dat het college bewust voor nieuwbouw had gekozen, omdat het minder zou kosten dan het aanhouden van de drie bestaande huizen.

Geen gouden kranen

"Geen gouden kranen, het moet sober en doelmatig zijn", gaf de burgemeester aan. Als 'plan B' opperde het college dat het huidige gemeentehuis in Leerdam uitgebreid zou kunnen worden, en dat dit iets goedkoper zou zijn dan nieuwbouw. "Toch kiezen we voor nieuwbouw", aldus Fröhlich toen, "want een oud pand wordt nooit zo duurzaam als een nieuw gebouw."
Nu komt die keuze van het college dus op losse schroeven te staan. "Die locatie in Leerdam verbouwen is het goedkoopste en wordt in het rapport ook aangemerkt als 'uitmuntende keuze", laat het CDA weten. "Waarom zouden we dan nog voor nieuwbouw gaan?" De SGP vindt het zelfs "te gek voor woorden" dat het college nieuwbouw voorstelde zonder een locatie voor ogen te hebben. "Dan vraag je een soort vrijbrief. Dat vinden wij niet kunnen."

Wat gebeurt er met de andere gemeentehuizen?

Ondertussen lijkt het erop dat het huidige gemeentehuis in Meerkerk in ieder geval leeg komt te staan. Dat bleek eerder namelijk al geen geschikte locatie om alle ambtenaren naartoe te verhuizen. Terwijl er dus nog een besluit moet vallen, azen sommige inwoners al op het pand. Een bredeschool wordt bijvoorbeeld genoemd en jongeren smeken bijna of er op die plek betaalbare woningen kunnen komen.
Ook ouderenclub PCOB in Meerkerk klom alvast in de pen. Aan de burgemeester schreef Annie Oskam-de Wit dat haar vereniging wel weet wat er met dat gemeentehuis, "ook nog in het midden van het dorp", moet gebeuren. "Maak er ouderenwoningen van", oppert zij. "Als je in de stad woont kun je het je misschien niet voorstellen, maar in de polder is het enorm bijzonder dat een plek als Meerkerk álle voorzieningen heeft. Van een kapsalon en de Buurtbus tot de apotheek en een supermarkt. Ideaal voor ouderen die alles dicht bij huis willen houden."
Annie Oskam-de Wit ziet dolgraag ouderenwoningen op de plek van het huidige gemeentehuis in Meerkerk komen.
Annie Oskam-de Wit ziet dolgraag ouderenwoningen op de plek van het huidige gemeentehuis in Meerkerk komen. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen

Handjevol woningen

Dico Baars, fractievoorzitter van de lokale ChristenUnie, merkt dat inwoners staan te popelen om het 'oude' gemeentehuis een nieuwe bestemming te geven. "Het is een ideale locatie. Voor jongeren is er steeds maar een handjevol woningen beschikbaar, bijvoorbeeld. En door de centrale ligging staan ouderen ook al in de rij. Wat er ook gebeurt, de mensen hier weten al heel goed wat ze ermee zouden willen. Dat geeft waarschijnlijk ook aan hoe deze woningmarkt tegenwoordig in elkaar zit."
Vanavond moet blijken of de gemeenteraad daadwerkelijk voor het verbouwen van het gemeentehuis in Leerdam gaat en de locatie in Meerkerk daarmee dus vrijkomt. Het is alleen nog maar de vraag of de raad vanavond aan het onderwerp 'gemeentehuis' toekomt. Ervóór staat namelijk de Regionale Energie Strategie op de agenda, wat ook een heikele kwestie in de gemeente is. Mocht de discussie daarover uitlopen, wordt het gemeentehuis een andere keer besproken.

'Afwachten'

Burgemeester Sjors Fröhlich kan nog niets zeggen over het amendement van de drie partijen. "Het is aan de raad om te stemmen, niet aan de burgemeester", laat zijn woordvoerder weten. "Afwachten, dus."

UPDATE 1 oktober

In de raadsvergadering van 30 september kwam de raad niet toe aan de discussie over het gemeentehuis. Het onderwerp over de RES liep dermate uit, dat de vergadering over het gemeentehuis is uitgesteld tot komende woensdagavond, 6 oktober om 20.00 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.