VEH waarschuwt voor fors hogere rekening stadsverwarming

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Huishoudens die gebruikmaken van blok- of stadsverwarming zien hun energienota volgend jaar mogelijk met honderden euro's stijgen. Daarvoor waarschuwt de Vereniging Eigen Huis (VEH). Volgens de belangenvereniging voor huizenbezitters zijn de tarieven van warmtenetten gekoppeld aan de gasprijs. Als deze stijgt, loopt dus ook de rekening voor warmtenetten op.
De maximumtarieven voor gas worden eind dit jaar bekendgemaakt door de Autoriteit Consument en Markt. Volgens de VEH ligt een stijging voor de hand aangezien de gasprijzen ook stijgen, net als de belasting op aardgas. De huizen in de steden en wijken met warmtedistributie zijn echter niet aangesloten op het aardgasnet.
De VEH noemt de koppeling van het gastarief die wettelijk geregeld is daarom ook niet houdbaar. Huiseigenaren die al van het aardgas af zijn worden met de wet gestraft in plaats van beloond. Een nieuwe wet die warmtenetten een betaalbaar alternatief maakt voor aardgas laat volgens de VEH lang op zich wachten.
De VEH pleitte eerder samen met de Woonbond, Aedes en de Consumentenbond voor het bevriezen van de warmtetarieven. De vereniging dringt bij het demissionaire kabinet nu opnieuw hierop aan. Tegelijkertijd roept de vereniging warmteleveranciers op om de consumententarieven volgend jaar niet te verhogen.
In de provincie Utrecht maakt iets meer dan 12 procent van alle woningen gebruik van stadsverwarming.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.