Live: uitspraak in de zaak-Waku Waku

Waku Waku-eigenaren Floris Beukers en Naphassa Parinussa eerder vandaag in de rechtbank.
Waku Waku-eigenaren Floris Beukers en Naphassa Parinussa eerder vandaag in de rechtbank. © RTV Utrecht
UTRECHT - De rechter doet om 17.30 uur uitspraak in de zaak die restaurant Waku Waku heeft aangespannen tegen de gemeente. Via deze livestream is de uitspraak live te volgen.

Hoe zat het ook alweer?

De eigenaren van Waku Waku, dat aan het Utrechtse Vredenburg zit, willen hun bezoekers niet controleren op een coronapas. Ze vinden het discriminerend om te vragen om een gezondheidsverklaring.
Sinds afgelopen weekend moeten alle Nederlandse horecazaken gasten om zo'n verklaring vragen. Omdat Waku Waku dat weigert heeft de gemeente het veganistische restaurant gesloten. Om te voorkomen dat de zaak toch open ging, zijn zelfs de sloten vervangen.
Waku Waku kreeg de dagen daarna veel bijval van mensen die kritisch zijn op de coronamaatregelen. Het leidde tot protesten voor de deur van de zaak. Gisteren besloot burgemeester Dijksma de demonstratie op die plek te verbieden. 101 demonstranten die daar toen nog stonden, zijn aangehouden.
Als alternatieve protestlocatie wees de burgemeester het Jaarbeursplein aan. Demonstranten zijn het daar niet mee eens en hebben daarom een rechtszaak aangespannen. Die zaak dient vrijdag en staat los van de zaak die Waku Waku vandaag aanspande tegen de gemeente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.