Pilot in Amersfoort moet aanrijtijd brandweer omlaag brengen

AMERSFOORT - Amersfoort groeit, dus de brandweer groeit mee. Daarom begint morgen een proef: de beroepsbrandweer zal vanaf dan overdag ook Post Noord in de wijk Kattenbroek bezetten. Daarmee hoopt de Amersfoortse brandweer de aanrijtijden zo kort mogelijk te houden.
“De stad heeft zich natuurlijk ontwikkeld de afgelopen tijd”, zegt Dennis van Slooten, postcommandant van brandweer Amersfoort Centrum. “Voorheen werd Post Noord bemand door vrijwilligers, maar die waren overdag niet aanwezig. Dat gat gaan we nu vullen door beroepsbrandweer daar in te zetten.”
Tijdens de proef worden in eerste instantie vier brandweermannen en -vrouwen ingezet, maar “hoe meer hoe beter”, stelt Van Slooten. De brandweer rukt in omgeving Amersfoort zo’n duizend keer per jaar uit, dus alle hulp is hard nodig.
De aanrijtijd van de brandweer is van veel zaken afhankelijk, benadrukt Van Slooten. “Als de brand aan de overkant van de post is dan is het natuurlijk heel kort. Maar we werken met grote wagens en steeds meer wijken weren verkeer, dus dat maakt ons werk wel moeilijker. We mikken erop om ongeveer acht á tien minuten na de melding aanwezig te zijn.”
De pilot moet vooral in kaart brengen wat de stad op lange termijn nodig heeft qua brandweerzorg. “Want de stad blijft zich ontwikkelen”, aldus Van Slooten. “We willen de aankomende twee jaar kijken welke systemen daarvoor nodig zijn.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.