Ambtsketen voor Vijfheerenlanden: 'Hij is prachtig, ik ben helemaal blij'
VIANEN - Vijfheerenlanden, een fusiegemeente die al sinds 2019 bestaat, had tot nu toe nog geen eigen ambtsketen. Burgemeester Sjors Fröhlich gebruikte een oude ambtsketen van Zederik, maar die kan nu verruild worden voor de nieuwe ambtsketen, de eerste van Vijfheerenlanden.
Burgemeester Sjors Fröhlich krijgt in de raadszaal in Meerkerk voorafgaand aan de raadsvergadering de ambtsketen omgehangen: "Hij voelt fantastisch! Het voelt alsof je burgemeester bent en dat komt goed uit, want dat ben ik ook."

Meer dan een jaar geleden begint de zoektocht naar een eigen ambtsketen voor de gemeente. Er wordt vergaderd samen met burgemeester Fröhlich over een ontwerp.
Fröhlich: "We zijn nauw betrokken geweest bij het ontwerp. We wilden dat alle oude woonplaatsen van de gemeente terug zouden komen in de keten. Hij moest ook lekker zitten en we vinden dat de doelen meer dan bereikt zijn."
Burgemeester Fröhlich blij met de ambtsketen
Geduld is het geheim van de smid
Guido Schram en Tamara van Kekerix uit Heukelum hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan het ontwerp en het maken van de ambtsketen. Uit verschillende inzendingen was hun idee in de smaak gevallen en kregen zij de opdracht de keten te maken.
Het maken van die keten begint uiteraard allemaal met het ontwerp. Guido maakte nauwkeurige schetsen op zijn computer. "En daar was de burgemeester zo enthousiast over, dat een van die tekeningen het gelijk is geworden", zegt hij lachend.
Toch loopt het proces daarna wat vertraging op. In eerste instantie wilde de gemeente dat bij de Lintjesregen 2021 de burgemeester zijn nieuwe keten zou dragen. Maar omdat ook dit jaar de Lintjesregen niet op de traditionele manier kon plaatsvinden vanwege de corona maatregelen, werd de deadline verplaatst. Dus hadden de makers meer tijd voor het maken van de keten. Dat kwam goed uit want het is een heel precies werk. Guido: "Dit moet je niet willen doen als je haast hebt. Geduld is het geheim van de smid. Alles moet er op en top uit gaan zien." En om die keten met welgeteld 24 grote schakels op de millimeter recht te krijgen, maakt het duo gebruik van een 3D-printer. Die printjes worden als het ware de 'mallen' waar hij later zilver in kan gieten, legt hij uit. "Voor ons ontzettend handig, want dan weet je zeker dat alles echt volledig klopt."
Guido en Tamara aan de slag met de ambtsketen
Bijzondere klus
Als ze eenmaal zilver zijn geworden, is het project zeker nog niet klaar. Die glimmende stukken krijgen een VIP-behandeling, zodat onder meer de kleur beter uitkomt en de kwaliteit wordt behouden. Denk bijvoorbeeld aan verschillende badjes en een hete vlam op het zilver.
Ondertussen slaat Tamara met een speciale hamer op zo'n schakel. "Ze is dat ding een beetje aan het mishandelen", grapt Guido. Tamara schudt haar hoofd. "Nee, hoor. Dat valt mee. Maar ik moet er wel bijzonder hard op slaan om het zilver een soort chique boventoon te geven."
Het kost dus wel wat tijd, zo'n ambtsketen maken. Hoeveel uur ze er in totaal mee bezig zijn, vinden ze moeilijk in te schatten. "Al schatten we wel minimaal een dag per schakel. En het zijn er 24, dus dat is gemakkelijk te tellen. En voor de duidelijkheid: dit doen we met liefde. Hoe vaak komt het voor dat je zo'n bijzondere klus krijgt? Volgens mij maar één keer in je leven."