Betogers tegen coronapas: 'Stoep van Waku Waku ideale locatie voor protest'

© RTV Utrecht / Roos van Bijnen
UTRECHT - De rechter buigt zich vandaag over de vraag of demonstranten echt niet bij het Utrechtse restaurant Waku Waku mogen demonstreren. Burgemeester Dijksma verbood het, en bood als alternatief het Jaarbeursplein aan, tot ergernis van de betogers.
Volgens de zegsman van Mordechai Krispijn, die de zaak aanspande is het niet in te denken om op een andere plek te gaan demonstreren: "Het is natuurlijk mogelijk, maar absoluut niet wenselijk", zei hij. "Waku Waku is het symbool van het protest geworden, en het is niet redelijk om te vergen dat het ergens anders plaatsvindt." Het is de wens van de betogers om er dagelijks van 17.00 uur tot 23.00 uur te staan.
Echter werd bij de start van de zitting meteen duidelijk dat de gemeente blijft bij het standpunt dat dat ook op het Jaarbeursplein prima gedemonstreerd kan worden: "Het demonstratierecht is een groot goed, ook voor de burgemeester", aldus de zegsman. "Er zijn echter grenzen: het is een riskante locatie en er is een A-locatie in de buurt waar de boodschap heel duidelijk voor het voetlicht kan worden gebracht. Het is geen industrieterrein achter een stel doeken. Het is een uitstekende locatie waar de gemeente ook veel ervaring mee heeft als demonstratie-locatie."
Krispijn was overigens zelf niet bij de zitting aanwezig. Namens hem deed Dennis Spaanstra van Police For Freedom het slotwoord. Die betoogde dat er geen vooropgezet plan was om bij Waku Waku te gaan demonstreren, maar dat "vanuit het volk de wens ontstond om loyaliteit uit te spreken naar een ondernemer die hier niet aan wil meedoen."
De uitspraak volgt om 17.30 uur.

Protesten

Sinds afgelopen maandag staan er betogers bij het veganistische restaurant aan het Vredenburg. Zij willen de ondernemers steunen, die bezoekers weigerden te controleren op een coronapas. De burgemeester besloot daarom de zaak te sluiten, waarna betogers zich voor de eetgelegenheid verzamelden.
Dijksma besloot dat te verbieden, omdat er volgens haar kans is op wanordelijkheden op het Vredenburg. Bovendien zorgt de plek voor risico's voor het verkeer volgens de burgemeester. Ze moesten van haar daarom naar het Jaarbeursplein. Ook daar ging het vandaag weer over: "Het is gewoon niet veilig", zei de advocaat van de gemeente. "Er liepen op een gegeven moment ook mensen op de busbaan."
Een aantal demonstranten gaf daar woensdag geen gehoor aan en werd opgepakt. Ook gisteren stond een groep hardleerse betogers opnieuw voor de zaak, waarna ze door de politie werden weggestuurd.
Volgens de advocaat van de betoger is de locatie helemaal niet gevaarlijk: "Ik vind het eigenlijk een hele ideale locatie. En het is ook helemaal geen smalle stoep. Dat zag ik ook toen ik op Google Maps keek."

Bedreigingen

Sinds de sluiting van restaurant Waku Waku in Utrecht zijn bij burgemeester Sharon Dijksma, de gemeente en ondernemers "bedreigende" en "zeer kwetsende" berichten binnengekomen. Dijksma gaat aangifte doen en roept andere mensen die hiervan het mikpunt zijn geweest hetzelfde te doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.