Instellingen

Lokale partij BOP in Baarn stopt na 16 jaar

© Caspar Huurdeman
BAARN - De lokale partij Baarnse Onafhankelijke Partij (BOP) in Baarn zal na de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen van 2022 niet terugkeren in de gemeenteraad. De partij stopt na 16 jaar, maken fractievoorzitter Kees Koudstaal en partijvoorzitter Hans van der Hoorn bekend via hun website.
De partij werd in 2002 opgericht en zit sinds 2006 in de gemeenteraad van Baarn. De BOP was grotendeels een oppositiepartij. In 2014 kwam daar verandering in toen ze de grootste partij werd en Koudstaal wethouder. Een jaar later viel het college door interne ruzies uit elkaar en belandde de BOP toch weer in de oppositie. In de nasleep splitsten twee raadsleden zich af. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 daalde het zetelaantal naar twee.

Paleis Soestdijk

Een van de redenen waarom de BOP zichzelf opheft is dat ze er naar eigen zeggen niet in geslaagd zijn om 'een kwalitatief beter en progressiever gemeentebestuur te bewerkstelligen'. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de gang van zaken rondom de nieuwe plannen voor Paleis Soestdijk, stelt Koudstaal.
Volgens de BOP heeft de gemeenteraad in die plannen te weinig oog voor de impact op het milieu en de natuur rondom het landgoed. "Wie kan met droge ogen beweren dat de komst van een grote hotelvoorziening (120 kamers!), de bouw van 100 woningen in een bosgebied en de transformatie van een paleistuin tot een verkeersaanzuigend evenemententerrein geen grote milieu-effecten met zich mee zullen brengen?", vraagt de partij zich af in het persbericht over het afscheid van de politiek.

Geldverslindend debacle

Andere dossiers waarin de BOP niet de gewenste resultaten heeft kunnen boeken zijn de geplande woningbouw op de Noordschil, de mislukte geldverslindende herontwikkeling van het parkeerterrein Laanstraat en de verhuizing van het cultuurhuis aan de Brink. De BOP beschrijft die laatste als een "geldverslindend debacle".
De BOP was grotendeels een oppositiepartij. In 2014 kwam daar verandering in toen ze de grootste partij werd en Koudstaal wethouder. In 2015 werd de BOP nog een spil in een bestuurscrisis in de Baarnse college. D66 trok zich toen terug uit de coalitie omdat de partij van Koudstaal "te weinig coalitieverantwoordelijkheid" zou nemen. Een maand later vormde D66 een nieuwe coalitie met de VVD, het CDA en de ChristenUnie-SGP.
In datzelfde jaar woedde ook binnen de partij strijd. Twee raadsleden stapten op en gingen verder onder de naam Nu Baarn. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 daalde het zetelaantal naar twee, waardoor de BOP weer een oppositiepartij werd.
Kees Koudstaal en Marjo Stam zullen hun taken als gemeenteraadslid tot 16 maart 2022 uitvoeren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.