Specialistische dierenzorg populair: 'Mensen zien huisdieren steeds meer als een kind'

UTRECHT/AMERSFOORT - Al twaalf en een half jaar staat Edgar Scheepens aan het roer van Specialistische Dierenkliniek Utrecht (SDU). Samen met een team van specialisten biedt hij als chirurg zorg aan huisdieren die de meeste dierenartsen niet kunnen geven. Scheepens merkt dat de bereidheid van baasjes om hun dier dit soort specialistische zorg te bieden toeneemt. "Mensen zien huisdieren steeds vaker als een kind of familielid."
Chirurg Edgar Scheepens tijdens een consult.
Chirurg Edgar Scheepens tijdens een consult. © SDU
Sinds de start van zijn kliniek in 2008 is er veel veranderd in de dierenzorg, ziet Scheepens. Baasjes kiezen er niet alleen steeds vaker voor om hun dier de best mogelijk zorg te bieden, de kwaliteit van de diergeneeskunde in Nederland is ook enorm toegenomen. "Die twee aspecten hebben elkaar versterkt", legt de chirurg uit. "Baasjes hebben meer vertrouwen in een goede uitkomst en kiezen er daardoor vaker voor om te opereren."

Meer specialisten

De Utrechtse kliniek heeft ook steeds meer verschillende dierenartsen in dienst. Hoewel er per specialisme slechts een handjevol dierenartsen is die zich specialist mag noemen, komen er wel steeds meer bij. "De opleiding is lang en er is een tekort aan opleidingsplaatsen", legt Scheepens uit. "Maar er is wel sprake van een sneeuwbaleffect. Elke specialist leidt in zijn carrière meerdere nieuwe specialisten op."
Staaroperaties bij honden komen vaker voor.
Staaroperaties bij honden komen vaker voor. © SDU
Zodoende is de kliniek in de afgelopen jaren bijvoorbeeld uitgebreid met een KNO-specialist, oogheelkundig-specialist en een anesthesioloog. Hierdoor kunnen zieke of gewonde dieren beter geholpen worden en baasjes kiezen daar ook steeds vaker voor. "Een goed voorbeeld is de staaroperatie, waarbij we een blinde hond zijn zicht weer teruggeven", legt Scheepens uit. "Vroeger was zo'n operatie zeldzaam, nu doen we er twee of drie per week."

Bubbel

Dat zo'n staaroperatie een groot succes kan zijn bewijst Bubbel, het hondje van de Amersfoortse Winnifred. Toen Bubbel 9 jaar oud was werd zij in korte tijd blind. "Ze kreeg een waas voor haar ogen en stootte steeds haar neus", vertelt haar baasje. "Ze werd ook bang voor andere honden. Het was heel vervelend om te zien."
Hondje Bubbel kan weer zien na haar staaroperatie.
Hondje Bubbel kan weer zien na haar staaroperatie. © Winnifred van Suchtelen
Na een verwijzing van haar dierenarts kwam Winnifred bij SDU terecht. Daar kon de oogarts het hondje haar zicht volledig teruggeven. Hoewel het een dure operatie is, hebben Winnifred en haar man niet getwijfeld. "We zijn gelukkig grotendeels verzekerd", legt het baasje uit. "Dat hebben we gedaan omdat we bij onze vorige hond met hoge kosten kwamen te zitten."
Hoewel de reactie van Bubbel op het terugkrijgen van haar zicht een beetje tegenviel, vindt de familie het de operatie dubbel en dwars waard. "Een hond kan nooit een kind zijn, maar ze is wel heel belangrijk voor ons", legt Winnifred uit. "Bubbel is nu veel gelukkiger, ze is een heel vrolijk hondje."

Betere apparaten

Dat operaties op dieren steeds vaker een succes zijn, komt volgens Scheepens ook doordat de techniek enorm is verbeterd. In de kliniek staan inmiddels veel apparaten die we ook kennen uit de zorg voor mensen, denk bijvoorbeeld aan een CT-scanner. "Door dit soort apparatuur krijgen we een veel beter beeld van het probleem, voordat we gaan opereren", legt de chirurg uit. "Vroeger gebruikten we zo'n scan zelden, nu staat het apparaat de hele dag aan."
Een CT-scan maken bij een dier is steeds normaler.
Een CT-scan maken bij een dier is steeds normaler. © SDU
Ook kijkoperaties, met piepkleine camera's en haarscherp beeld, hebben veel bijgedragen. "Eerder moest je bij een operatie een dier helemaal openmaken", legt de dierenarts uit. "Nu heb je aan twee kleine gaatjes vaak genoeg." Hierdoor is de hersteltijd van sommige operaties zelfs met maanden verkort.

Toekomst

In de toekomst hoopt Scheepens dat er nog veel specialisten bijkomen. "Er zijn veel meer huisdieren bijgekomen in Nederland, ook nog extra door corona", vertelt hij. "Ik wil graag dat iedereen de beste zorg kan krijgen voor z'n dier."
Daarnaast verwacht hij dat er nog meer nieuwe en betere technieken bijkomen. "Ik denk dat er nog ontwikkelingen zijn te verwachten op het gebied van kunstheupen en -knieën", vertelt de chirurg. "Die kunnen we precies op maat maken met een 3D-printer." En ook het printen van protheses wanneer een hond of kat een poot heeft verloren, behoort tot de mogelijkheden. "Als het maar in het belang van het dier is, daar trek ik de grens."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.