Instellingen

Struikelstenen in Woerden: 'Geweldig, ook voor mijn tante die in Sobibor omkwam'

© RTV Utrecht
WOERDEN - In Woerden worden deze week een aantal zogenoemde struikelstenen gelegd. Herdenkingsstenen bij huizen waar voor de Tweede Wereldoorlog Joden woonden die zijn afgevoerd. Het leggen van de stenen is een initiatief van de Stichting 4 en 5 mei Woerden met medewerking van het gemeentebestuur.
Het eerste steentje werd gelegd bij het klooster aan de Wilhelminaweg door burgemeester Victor Molkenboer, samen met leerlingen van de Jan de Bakkerschool. In het klooster werd op zondag 2 augustus 1942 Fritz Rosenbaum door de Gestapo opgepakt. Hij was de eerste Joodse Woerdenaar die door de Duitsers werd weggehaald.
Matthijs zit op de Jan de Bakkerschool: "Mooi vind ik het, dat er dan wel aan deze mensen wordt gedacht", vertelt hij.

Stichting 4 en 5 mei Woerden

Historicus Jan van Es is actief bij de Stichting 4 en 5 mei Woerden. Volgens hem zaten er toentertijd 14 Joden in Woerden. "Voor zover wij weten. Dus vergeet ze niet, ook al zijn ze weggevoerd."
Ook Herta Oppenheimer is een van de mensen die naar Sobibor is gebracht en nooit meer terugkwam. Ze woonde aan de Emmakade en haar nichtje was bij de plaatsing van de steen daar: "Ik weet weinig van mijn tante want mijn moeder kon niet zoveel vertellen. Over het verleden werd niet gepraat, maar ik vind het geweldig dat er hier nu een steen wordt gelegd en ik hoop dat men het ziet."
Voor de huidige bewoners van de Emmakade is het een eer: "Er is niet zo heel veel over bekend, maar ik wil zoveel mogelijk weten over de geschiedenis van het huis en hun voormalig bewoners. Het is belangrijk dat de herinnering blijft bestaan. We weten allemaal dat er in Amsterdam veel Joden zijn weggevoerd, maar het is goed dat mensen zich dan ook weer realiseren dat het ook hier in Woerden gebeurde."
© RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.