Een WK Karaoke? De Woudenbergse Esther staat voor Nederland op het podium

Woudenberg - Niet op de maat, niet zuiver maar wél vol overgave meezingen met Nederlandse en internationale klassiekers: karaoke is niet altijd even mooi. Maar op het Wereldkampioenschap Karaoke gaat het er heel anders aan toe. Want in tegenstelling tot het gemiddelde publiek bij de lokale karaokebar kunnen de deelnemers van dit evenement wél zingen.
In de woonkamer van Esther Vlaanderen staan twee grote boxen en een zwart scherm. Daar tegenover staat een statief met daarop twee telefoons. Eéntje voor de tekst, de ander voor het opnemen van een video. De zelf in elkaar geknutselde studio doet op dit moment dienst als niets minder dan het podium voor de World Championships Karaoke.
Esther is de Nederlandse inzending voor het kampioenschap. Begin november doet ze mee aan de eerste ronde. Vanwege corona vindt de titelstrijd – die sinds 2003 jaarlijks wordt georganiseerd en waaraan dit jaar zeventig landen meedoen – online plaats. Dat betekent dat iedereen een karaokevideo op een lied naar keuze thuis opneemt.
"Het publiek mis je wel. Maar aan de andere kant: als je een filmpje opneemt kun je het terugzien en zie je wat er fout ging. Dan doe je het gewoon nog een keertje over." Voor Esther betekent dat vooral héél véél verschillende takes. "Je ziet elke keer wel iets dat beter kan."
Na wat te hebben warm gezongen, draait ze de volumeknop nog wat meer open, richt ze haar blik op het telefoonschermpje voor haar en drukt op 'record'. Door de boxen klinken de pianoklanken van het nummer 'Open Arms'. Esther sluit haar ogen en gaat op in haar wereld van het nummer dat ze op dat moment zingt.

'Niet als de karaokebar'

"Er wordt hier in Nederland zo nuchter over gedaan. Zo van 'oooh karaoke'", zegt ze lachend terwijl ze een drinkgebaar maakt. "Maar er komt veel meer bij kijken". Daar weet Esther ondertussen alles van.
Het feit dát ze mee mag doen aan het WK is al bijzonder. Ze werd geselecteerd uit meer dan honderd kanshebbers van over de hele wereld. Samen met zeventien anderen kreeg ze een soort wildcard. De overige 52 deelnemende landen helpen bij het organiseren en zijn daarom per definitie geplaatst. Hoe ze erbij kwam? Een opwelling. "Ik had het al wel eens eerder voorbij zien komen. Ik dacht ineens: "Waarom niet?"
Als deelnemer moet je aan van alles denken. Zo kijkt de jury onder andere naar stemtechniek en -bereik, maar ook 'performance'. Dus: wat straal je uit? Hoe sta je erbij? Uiteindelijk gaat het, ondanks dat alles via vooraf ingestuurde video's gaat, óók om de show. Voor Esther is dat reden om onder andere een speciaal glittershirtje aan te doen: "die hoort er wel bij".
Maar winnen is voor de Woudenbergse ondergeschikt aan het mee doen. "Voor jezelf is het zo'n goede oefening. Je wordt er alleen maar een betere zangeres van." Ze hoopt daarom dat andere Nederlandse zangers zich ook meer de karaokewereld zullen storten. "Een karaokebar is natuurlijk gezellig. Maar je kan nog een level omhoog."
Op 6 en 13 november vindt de eerste ronde plaats. De jury bekijkt dan alle zeventig inzendingen. De beste 35 mogen door naar de tweede ronde. Ook daaruit wordt – na een nieuwe video-inzending – weer een selectie gemaakt: zij mogen naar de finale. Die vindt plaats op 27 november.

De puntentelling gaat volgens Esther "een beetje zoals bij het Eurovisie Songfestival. Je hebt een vakjury en een publieksjury." Ze weet niet wat ze van zichzelf kan verwachten qua resultaten. "Het zou mooi zijn als ik in ieder geval een ronde verder kan komen!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.