Gouden Kalveren vanavond uitgereikt in Utrechtse stadsschouwburg

De gouden kalveren worden vanavond uitgereikt in Utrecht
De gouden kalveren worden vanavond uitgereikt in Utrecht © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De belangrijkste Nederlandse filmprijzen, de gouden kalveren worden vanavond in de Utrechtse stadsschouwburg uitgereikt. De film De Veroordeling is met elf nominaties de grote favoriet op het filmfestival. Het boek De Deventer Moordzaak van journalist Bas Haan is de basis voor De Veroordeling. De Utrechtse Fedja van Huet is genomineerd voor zijn hoofdrol in deze film. Met acht nominaties is De Slag Om De Schelde de tweede populairste film.
De gouden kalveren zijn dit jaar voor het eerst genderneutraal. Zowel mannen als vrouwen maken kans op de prijs Beste Hoofdrol en Beste Bijrol. Deze aankondiging deed afgelopen zomer veel stof opwaaien, niet alle acteurs en regisseurs waren er blij mee. "Wie wordt hiermee geholpen?", twitterde actrice Katja Herbers. "In ieder geval niet de vrouw (die nog altijd minder rollen tot haar beschikking heeft dan de man) en ook niet de Nederlandse film, die hiermee aandacht voor twee films minder genereert."

Beste Costume Design

Naast acteurs en regisseurs zijn er veel meer mensen nodig om tot een goede film te komen. Zo zijn er ook kalveren voor Beste Camera, Beste Muziek en Beste Montage. Een nieuwe categorie sinds vorig jaar is de categorie Best Costume Design. De Utrechtse Margriet Procee is genomineerd voor de prijs en vliegt speciaal voor het gala vanuit Polen, waar ze werkt aan haar nieuwe project, naar Nederland. "We hebben er jarenlang voor geknokt om erkenning te krijgen voor ons werk", zegt ze. " Ik vind het dan ook belangrijk dat, nu dat ik zelf genomineerd ben, ik er vanavond bij ben."
Procee is genomineerd voor haar werk in De Slag Om De Schelde. "Het was belangrijk om dichtbij de realiteit te blijven met de kostuums, dus bijvoorbeeld geen schone uniformen", zegt ze enthousiast. Zenuwachtig voor vanavond is ze niet. "Ik zie er alleen wel tegenop om op de voorgrond te treden als ik de prijs in ontvangst zou moeten nemen", zegt ze.
De uitreiking is vanaf 19:30 te volgen via www.filmfestival.nl en NPO Start.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.