Betogers tegen de coronapas mogen van rechter niet terug naar Waku Waku

© Koen Laureij
UTRECHT - Betogers tegen de coronapas mogen niet voor de deur van restaurant Waku Waku demonstreren, maar moeten naar het Jaarbeursplein. Dat bepaalde de rechter zojuist in een kort geding dat werd aangespannen door Mordechai Krispijn, een van de demonstranten.

Jaarbeursplein

De gemeente besloot woensdag demonstraties voor het restaurant te verbieden omdat er kans was op wanordelijkheden op het Vredenburg. Bovendien zorgde de plek volgens burgemeester Dijksma voor risico's voor het verkeer; vlak voor het restaurant loopt een drukke busbaan. Het Jaarbeursplein werd aangewezen als alternatieve locatie.
De voorzieningenrechter is het hiermee eens. De organisatie zou 500 demonstranten per dag verwachten en dat is te veel voor de locatie. De overlast voor omliggende ondernemers is groot, en er zouden tegendemonstraties kunnen komen. Politie-ingrijpen zou op die plek lastig zijn.
"De voorlopige uitspraak bevestigt dat de verplaatsing naar het Jaarbeursplein enerzijds recht doet aan het grondrecht om te demonstreren en anderzijds noodzakelijk is toe te zien op de verkeersveiligheid, impact op de omgeving en handhaven van de openbare orde", laat burgemeester Dijksma na de uitspraak weten.
Krispijn was het hier niet mee eens. Volgens hem is het restaurant juist symbool geworden van het protest en was het niet redelijk van de gemeente te eisen dat het ergens anders plaatsvindt. Bovendien zijn er geen ongelukken gebeurd en wordt er maar tot 23.00 uur gedemonstreerd. Maar de rechter stelde hem dus in het ongelijk.

Steun betuigen

De betogers verzamelden zich afgelopen maandag voor het eerst bij het restaurant. Zij wilden de ondernemers steunen, die bezoekers weigerden te controleren op een coronapas. De burgemeester besloot daarom de zaak te sluiten, waarna betogers zich voor de eetgelegenheid verzamelden.
Waku Waku vocht de sluiting van het restaurant aan. In eveneens een kort geding besloot de rechter dat de sluiting van de gemeente rechtmatig was.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.