Landgoed Broekhuizen weer open na valwind: 'Het ziet er gewoon een beetje spooky uit'

LEERSUM - Sinds vandaag is landgoed Broekhuizen weer volledig geopend voor het publiek. Ruim drie maanden was het landgoed gesloten voor publiek en verkeer, na de valwind van afgelopen juni.
Mevrouw Jansen (80) uit Zeist staat bij het grote hek voor het landgoed foto's te maken. "Afschuwelijk. Treurig. Ik vind het er gewoon spooky uitzien."
Jarenlang, toen ze nog om de hoek woonde, was dit haar vaste rondje met haar labrador. En ze mag dan wel 80 jaar oud zijn, maar dat is nog niks in vergelijking met de bomen in de beukenrij richting het kasteel. Die zijn allemaal minimaal 200 jaar oud.
Een flink deel van die bomen is omgewaaid. Als luciferhoutjes zijn ze geknakt of uit de grond gerukt. "Twee weken geleden was ik hier ook en toen was het nog een ravage. Ik heb hier zoveel gelopen. En dan daar op het bankje ging ik even uitrusten. Ik heb hier zelfs vrienden gemaakt. Je komt heel vaak dezelfde mensen tegen. Ik vind het verschrikkelijk hoe het er nu uitziet, maar ik ben heel blij dat het weer opengaat. Komende zondag ga ik hier weer wandelen."
Een kijkje op het landgoed Broekhuizen na de valwind
Net als voor mevrouw Jansen is voor veel mensen uit Leersum een rondje Broekhuizen een favoriete weekendbesteding. Het landgoed dat dateert uit de 14e eeuw is in de loop der jaren aangelegd in Engelse landschapsstijl.
Denk aan mooie doorkijkjes, rododendrons en grote vijverpartijen. En heel veel bomen. Vooral de beuk, het liefst netjes rechte aangeplant langs een oprijlaan, was in die tijd erg hip. In het kasteel zit nu een hotel en restaurant.
Afschuwelijk. Treurig. Ik vind het er gewoon spooky uitzien....
Mevrouw Jansen
Boswachter Corien Koreman (57) knipt een tie-wrap door en opent met moeite het hek: door mos en bladeren die zich de afgelopen maanden hebben opgestapeld gaat dat lastig. Want dit hek zat de afgelopen maanden op slot.
Overal rond het terrein hangen bordjes met teksten als: 'pas op', 'gevaarlijk', 'stormschade' en 'niet betreden'. Samen met haar collega Ingrid Egbert (65) halen ze vandaag alle afzetlinten, verbodsbordjes en waarschuwingsteken weg.
"Zelfs in de afgelopen weken bleven er nog steeds bomen omvallen. Door de enorme krachten is het wortelgestel ondergronds beschadigd of losgeraakt en vielen ze bij het minste zuchtje wind al om. Heel gevaarlijk natuurlijk. Daarom moest dit gebied zolang op slot. Tot enkele weken geleden lag hier elke ochtend weer een omgevallen boom."
Gespecialiseerde onderzoekers hebben inmiddels alle bomen nagelopen en het gebied is nu veilig verklaard.
Ik heb nu nog meer ontzag voor de natuur
Corien Koreman, boswachter
De rode beuk in betere tijden
De rode beuk in betere tijden © Staatsbosbeheer
Overal liggen stapels houtsnippers, takken en opgestapelde boomstammen, ziet de boswachter. "Ik denk dat veel mensen heel erg moeten wennen aan dit beeld. Het is hier erg veranderd. Er zijn ruim 200 bomen op het landgoed omgewaaid of gekapt vanwege de gevaarlijke situatie."
Sommigen stammen konden blijven staan en die zijn nu voor de spechten, de boommarter en de boomuil. "Ik werk nu 36 jaar bij Staatsbosbeheer en ik heb flink wat stormen meegemaakt, maar dit? Ik heb nu nog meer ontzag voor de natuur. Ik had nog nooit van een valwind gehoord."
Corien Koreman bij de omgewaaide beuk
Corien Koreman bij de omgewaaide beuk © RTV Utrecht
Op het veld voor het kasteel stond een enorme rode beuk. Zeker 400 jaar oud moet hij zijn geweest. En in één seconde lag hij plat. "Dat is echt wel even slikken. Dat doet wel zeer. Deze boom was voor mij echt het icoon van dit landgoed."
Een paar meter naast de omgevallen beuk is een nieuwe beuk aangeplant. "Dat hebben we zo'n tien jaar geleden al gedaan, want de oude beuk liep op zijn einde. Ook een boom gaat een keer dood. Ik ga het zelf niet meer meemaken, maar over 300 jaar staat hier weer zo'n prachtige boom. En dan kunnen de mensen er dan ook weer van genieten. Bij bomen moet je gewoon heel veel geduld hebben. Gelukkig hebben we de foto's nog."
Bijna alle bossen rond Leersum zijn nu weer open. Het Lombokbos, dat het zwaarst getroffen is, blijft de komende maanden nog dicht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.