Nieuw Nieuwegeins onderwijsinstituut moet tekort aan gekwalificeerde mbo'ers verminderen

© RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - Van het maken van legervoertuigen en bruggen tot aardappelverwerkingsmachines en klemmetjes voor de aanleg van pijpleidingen: het tekort aan geschikt (mbo-)personeel is enorm. MAKE Center, het nieuwe opleidingsinstituut uit Nieuwegein, wil daar een einde aan maken door leerlingen op te leiden met de allernieuwste machines en nieuwste snufjes.
Het gloednieuwe gebouw staat vol met hoogwaardige technologie en machines die vakmensen voorbereiden op werk van nu, maar vooral dat van de toekomst. Het instituut is hard nodig; momenteel staan in onze regio meer dan 1400 vacatures open. Dus iedereen krijgt na de opleiding meteen een baan? "Bedrijven benaderen ons al met de vraag of onze leerlingen voor ze willen werken", zegt directrice Ethel van Groenestijn.

Een stap voor

Leerlingen gaan aan de slag met machines die zo modern zijn, dat een groot deel van de aangesloten bedrijven ze zelf nog niet in huis heeft. "Op deze manier blijven de leerlingen een stap voor op de toekomst", zegt Van Groenestijn. Het is de enige publiek-private samenwerking in de regio Utrecht met een (praktijk)opleiding van een dermate hoog niveau.
Robert Strijk, gedeputeerde van de Provincie Utrecht: "Sommige bedrijven zijn jaloers op wat hier allemaal voor machines staan", vertelt hij. Om hem heen staan werktuigen van alle soorten en maten, waarvan een machine voor het opslaan van gereedschap hoog boven iedereen uittorent. De tachtig metaalbedrijven die via de organisatie OBM Midden-Nederland bij het project zijn aangesloten leverden alle machines; een investering van meer dan een miljoen euro. Het illustreert de waarde die de sector aan het vakcentrum hecht.
De vriendinnen Romaisa Mulder (14) en Veerle Althof (13) kunnen niet wachten om aan de slag te gaan. "Het is indrukwekkend om al die machines, die wij niet op school hebben, hier te zien. Ze zijn heel groot!", zegt Mulder. Althof vindt het jammer dat zo weinig vrouwen voor een technische opleidingen kiezen. "Het is eigenlijk best leuk, dus ik snap het niet", zegt de jonge studente. Quintin Gruning kijkt vol verbazing en met een grijns om zijn gezicht om zich heen. Hij wijst naar een enorme machine achter hem: "Als ik hier rondkijk, zie ik een machine die ik nog nooit heb gezien. Ik heb zoveel vragen; het is zo interessant." De zij-instromer uit Curaçao kan niet wachten om aan de slag te gaan.

Het bedrijfsleven helpen

Het MAKE Center is een vakcentrum waar studenten technologische thema's behandelen die een belangrijke rol spelen in de praktijk - van de toekomst. Het instituut moet iedereen de kans geven om met de laatste stand van zaken en nieuwste technologie mee te doen, benadrukt Van Groenestijn. "Het is van belang dat werknemers hun leven lang blijven leren, dus op latere leeftijd is iedereen hier nog steeds welkom", zegt zij.
Studenten, maar ook bedrijven krijgen ondersteuning van het instituut. "Sommige bedrijven in de maakindustrie hebben op het gebied van opleiding en ontwikkeling een aantal jaar stilgestaan. Wij maken hen ervan bewust dat ze een extra stap moeten zetten op het gebied van robotisering en digitalisering", aldus de directrice. Dat is volgens haar nodig om levensvatbaar te blijven, zeker als de nieuwe generatie gewend is om met de nieuwste technieken te werken.
Om bedrijven te helpen, kunnen docenten van het MAKE Center cursussen en trainingen geven bij bedrijven. De inkomsten die deze activiteiten opbrengen, gaan terug naar het MAKE Center. Het kost namelijk veel geld een gloednieuw machinepark te blijven ontwikkelen.
Het personeelstekort is de afgelopen tijd alleen maar groter geworden; het personeelsbestand vergrijst. Daarom is innovatie op het gebied van robotisering en digitalisering van groot belang. Maar is robotisering niet juist een gevaar voor de toekomst van deze studenten? "Nee, zij leren juist om nieuwe technologieën in te zetten, met technieken die momenteel worden gebruikt of overwogen", zegt Van Groenestijn.

Na acht jaar is het dan eindelijk zover

Het idee voor het MAKE Center is inmiddels al zo'n acht jaar oud. De noodzaak om geschikt personeel te vinden, hielp de partijen om door te pakken, benadrukt Van Groenestijn. De gedeputeerde vindt het niet gek dat het een tijd duurde om alles rond te krijgen: "Het is een bijzondere samenwerking; dit is nog niet zo vaak gedaan. Dan is het altijd even wennen en zoeken." Hij benadrukt hoe geweldig het is dat de kosten voor het machinepark door het bedrijfsleven zijn opgehoest. "Het staat er nu toch echt", zegt hij tevreden.
Het instituut moet de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven in de maakindustrie beschermen, want over vijf jaar is deze sector totaal veranderd, benadrukt Van Groenestijn. "De markt gaat een enorme shift door, want metaalbewerking anno nu is aan het verdwijnen", zegt ze. In klankbordgroepen leveren bedrijven input over wat zij belangrijk achten. Zij weten immers het beste wat voor soort personeel er nodig is.
Het MAKE Center is een goed voorbeeld van hoe het bedrijfsleven samen met een onderwijsinstelling elkaar uit de brand helpen om de tekorten en problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken.
Het Make Center

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.