Verdachte aangehouden voor opruiing: man riep op tot langzaam rijden rond Utrecht

© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
UTRECHT - De politie in Utrecht heeft vanavond een 53-jarige man uit Zandvoort aangehouden op verdenking van opruiing. Hij zou via social media anderen hebben opgeroepen om op snelwegen rond Utrecht 50 km per uur te gaan rijden.
Wanneer je te langzaam rijdt op de snelweg, dan breng je de verkeersveiligheid in gevaar en daarvoor word je beboet, zo meldt de politie. Het moedwillig oproepen tot het in gevaar brengen van de verkeersveiligheid is een strafbaar feit. Het oproepen tot het plegen van strafbare feiten - ook al doe je het zelf niet - is ook strafbaar volgens artikel 131 van het Wetboek van strafrecht (met een maximale gevangenisstraf van 5 jaar).
De man is aangehouden nabij Beesd. De aanhouding is gedaan om te voorkomen dat er onveilige situaties op de snelwegen ontstaan.

Wij sluiten Utrecht

Op social media ging vandaag een oproep rond om langzaam te rijden op de ring vanwege de sluiting van restaurant Waku Waku. "Utrecht sluit Waku Waku. Wij sluiten Utrecht!", zo stond er. Of daar gehoor aan is gegeven is onbekend. Het verkeer in de regio stond rond die tijd toch al behoorlijk vast tijdens 'de druktste spits tot nu toe dit jaar'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.