150 bomen gedoneerd aan Leersum na valwind

UTRECHTSE HEUVELRUG - Er zijn al honderdvijftig bomen gedoneerd aan de gemeente Utrechtse Heuvelrug, nadat Leersum in juni te maken kreeg met een verwoestende valwind. Door de harde wind sneuvelden er duizenden bomen. Het is voor de gemeente te duur om alle bomen te vervangen. Daarom riep burgemeester Naafs een maand geleden op om bomen te doneren.
Gulle gevers doneerden al 150 bomen aan Leersum
Burgemeester Frits Naafs is ongelofelijk blij met de gulle donateurs. In het publieke domein werden zo'n duizend bomen verwoest. En dat is een enorme schadepost die de gemeente niet kan dragen.

Plantseizoen

"Een boom met een stamomtrek van 25 centimeter kost al gauw 400 euro. Dat kan de gemeente dus niet opbrengen. Er zijn nu al honderdvijftig bomen gedoneerd, maar we hebben ook nog contact met boomkwekers die bereid zijn om iets te doen wanneer we bomen gaan inkopen."
"Vanaf november kunnen we de bomen gaan planten," vertelt burgemeester Naafs. "Ik durf nog niet te zeggen hoeveel we er deze periode gaan planten, maar we proberen sowieso de gedoneerde bomen te planten."

Bomen voor Leersum

Het gaat nog tientallen jaren duren voordat de gedoneerde bomen uitgroeien tot de grote beeldbepalende bomen die Leersum kwijtraakte. Daarom zamelt Elisabeth van Oostrum met haar stichting 'Bomen voor Leersum' geld in om een aantal grotere bomen aan te schaffen.
"Er zijn heel veel spontante sponsoracties. Mensen komen elke dag met ideeën om geld voor ons in te zamelen. Ook van buiten het dorp. Daarnaast schrijven we grote fondsen aan om ons te steunen."
Grote bomen hebben een veel hogere aanschafprijs dan kleine. Een boom met een stamomtrek van 60 á 70 centimeter kan al snel tienduizend euro kosten. En ook het vervoer en het aanplanten is veel duurder.
"Maar we missen de beeldbepalende bomen heel erg," vertelt Elisabeth. "Ik mis de bomen langs de Rijksstraatweg en bij het oude kerkhof. En de Lomboklaan was altijd heel lommerrijk. Daar zijn heel veel bomen omgegaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.