Kinderen enthousiast over Weekend van de Wetenschap bij Universiteit Utrecht: 'Ik heb geleerd dat lucht best krachtig is'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Dit weekend openden in het hele land wetenschappelijke instellingen en universiteiten hun deuren. Het is namelijk het Weekend van de Wetenschap. Bij de Universiteit Utrecht konden kinderen vandaag zelf proefjes doen en experimenteren. "Zo kunnen kinderen zelf ervaren hoe gaaf en hoe leuk wetenschap is."
Het doel van het weekend is om meer mensen te laten kennismaken met wetenschap. Vaak wordt er alleen gedacht aan witte jassen en reageerbuizen, maar wetenschap is heel divers. "We doen bijvoorbeeld ook onderzoek naar het gedrag van honden of naar de behoefte van mensen om aangeraakt te worden", legt Miranda Thoen van de Universiteit Utrecht uit.
Een borspel leert kinderen over onderzoek naar het Romeinse Rijk.
Een borspel leert kinderen over onderzoek naar het Romeinse Rijk. © RTV Utrecht
Lang niet alle wetenschappers brengen dus hun tijd door in een laboratorium. De families die op het Weekend van de Wetenschap af zijn gekomen kunnen dat spelenderwijs leren. "We hebben bijvoorbeeld een bordspel gemaakt", vertelt Thoen. "Daarbij leer je over over ons onderzoek naar de grenzen van het Romeinse Rijk."
Toch zijn er ook nog allerlei natuurkundige en scheikundige proefjes, waar de kinderen van kunnen leren. "Ik heb geleerd dat lucht best krachtig is en klei helemaal kan bevriezen", vertelt Indy. In een ander lokaal leren de kinderen hoe je plastic kunt afbreken in een reageerbuis. "Het lijkt me cool om wetenschapper te worden", reageert Fee enthousiast. "Om experimentjes te doen en te kijken hoe het zit in de natuur."
Zelfs experimenteren tijdens 'Weekend van de Wetenschap'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.