Nieuwe sportpoli in kinderziekenhuis begeleidt kind met beperking naar sportvereniging

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Hoe zorg je ervoor dat kinderen met een aandoening of lichamelijke beperking toch zoveel mogelijk 'gewoon' kunnen sporten? De Esther Vergeer Foundation zet zich daar al langer voor in, maar gaat nu nog een stap verder. Vandaag opent in het Prinses Máxima Centrum een speciale sportpoli. "De behoefte is enorm", zegt Esther Vergeer, de naamgever van de foundation.
Het is al jaren een persoonlijke missie van de Woerdense: kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking kennis laten maken met sport en laten zien wat sport voor je kan doen. "Dat deden we voornamelijk bij sportverenigingen en door in contact te komen met zoveel mogelijk kinderen", vertelt Vergeer. Maar er was nog altijd een grote groep die niet bereikt werd.
En dus besloot Vergeer het te zoeken op de plek waar het voor veel kinderen begint: in het ziekenhuis. "Hoe fijn is het, voor het kind en het gezin, dat je eigenlijk vanaf de start dat je een beperking hebt, meteen al in contact komt met mensen die dat netwerk hebben. Zodat je niet al die hobbels, bomen en bergen zelf hoeft weg te nemen."

Van de poli tot het sportveld

"Vandaar dat wij, als een kind toch al in het ziekenhuis is om op controle te komen bij de orthopeed of neuroloog, een kamertje verder zitten. En dan gaan wij het gesprek aan met het kind. Wat vind je leuk? Waar hou je van? En dan begeleiden we ze vanaf de deur van de poli tot aan het hekje van het sportveld en zorgen dat het kind een veilige plek en een veilige start heeft op de sportvereniging."
De foundation begint met elke week een spreekuur. Zes uur lang kan iedereen die er behoefte aan heeft binnen stappen voor advies en hulp. "Maar als er heel veel vraag is, kan ik me voorstellen dat we het gaan opschroeven."

Sleutel overdracht

Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht is niet het enige ziekenhuis dat zo'n sportpoli krijgen. Ook de academische kinderziekenhuizen in Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Groningen doen mee.
Die in Utrecht wordt vanmiddag officieel geopend. Dat gebeurt op een ludieke manier. Vrijdag is vanaf het kantoor van de Esther Vergeer Foundation op Papendal een estafette begonnen. Lopers en fietsers vertrokken daar met een sleutel die vanmiddag officieel wordt overgedragen aan het ziekenhuis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.