Irispenning voor viroloog Marion Koopmans vanwege duiding over corona

© ANP
ZEIST - Viroloog Marion Koopmans krijgt de Irispenning. Deze penning wordt samen met een geldbedrag van 10.000 euro uitgereikt voor excellente wetenschapscommunicatie. Koopmans krijgt de prijs voor haar wetenschappelijke duiding tijdens de coronacrisis.
Koopmans is onder andere hoogleraar Virologie en werkt bij het ErasmusMC in Rotterdam. Ze is in haar vakgebied een toonaangevende wetenschapper en waarschuwde al vroeg voor de uitbraak van de coronapandemie. Sinds de uitbraak van het virus is ze vaak te zien in de media om uitleg te geven over wat er aan de hand is.

'Onvermoeibaar'

Dat doet ze volgens de jury van de Irispenning onvermoeibaar. "Zonder heikele punten te schuwen heeft zij eenduidig, geduldig en met veel kennis dit lastige onderwerp weten te duiden. Zij blijft met niet aflatende energie het publieke debat aangaan, ook op sociale media, waarbij zij het gesprek ook bij ongezouten meningen telkens weer weet te normaliseren en terug te brengen tot de nuchtere, wetenschappelijke feiten."
Eind vorig jaar overwoog Koopmans nog te stoppen met media-optredens. Sinds ze geregeld tekst en uitleg geeft over de coronacrisis, wordt de viroloog bedreigd. Ze kreeg dreigbrieven op haar thuisadres en online berichten met een plaatje van een strop. Maar ondanks de vele dreigementen, is ze niet gestopt met het duiden van de pandemie.

Irispenning vanavond uitgereikt

Koopmans krijgt de prijs vanavond overhandigd door demissionair minister Ingrid van Engelshoven. Het is de derde keer dat de penning wordt uitgereikt. Vorig jaar won Lowlands Science, het wetenschapsprogramma van het gelijknamige festival, wetenschapper Robbert Dijkgraaf won de eerste Irispenning in 2019.
Vorig jaar kreeg Koopmans samen met Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, de Machiavelliprijs. Ook die prijs werd toegekend vanwege haar onvermoeibare inzet om het coronavirus te duiden en feiten en fabels te onderscheiden in begrijpelijke taal.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.