SGP-wethouder onder vuur na tweet over regenboogzebrapad: 'Het was niet kwetsend bedoeld'

RHENEN - "Het was niet handig. Voortaan denk ik nog eens drie keer na voor ik iets plaats", zegt de Rhenense SGP-wethouder Peter de Rooij over zijn veelbesproken tweet van dit weekend. Daarin stelde hij zich juist "niet zo welkom" te voelen door de komst van een regenboogzebrapad in Amersfoort. Voor De Rooij heeft de regenboog een religieuze betekenis die hij diep zegt te voelen en nu letterlijk met voeten wordt getreden.
Het kleurrijke zebrapad in Amersfoort staat symbool voor een stad waarin iedereen zich welkom moet voelen, ongeacht bijvoorbeeld je geaardheid of genderidentiteit. Twitteraars vroegen zich af of De Rooij misschien iets tegen homoseksuelen heeft. "Wie mij kent weet dat ik pal voor de rechten van anders geaarden sta en iedere vorm van haat en discriminatie op welke grond dan ook afwijs", reageert de SGP'er.

Bijbelse betekenis

Terugblikkend begrijpt de wethouder de ontstane commotie wel. "De tekst was op meerdere manieren uit te leggen, maar het is nooit mijn bedoeling geweest om mensen te kwetsen. Ik heb alleen willen zeggen dat ik me er niet zo welkom door voel." Voor de wethouder is de regenboog namelijk een verwijzing naar het Bijbelse verhaal over de zondvloed en Noach. De regenboog staat daarin voor de verbondenheid tussen de schepper en alle levende zielen op aarde.
De Rooij liet zich afgelopen vrijdag op Twitter ook uit over een regenboogvlag in Nunspeet, die volgens de lokale SGP in die gemeente juist zou zorgen voor exclusievere samenleving. De Rooij beaamde dit met de tweet "Klopt!!". "Ik voel me niet welkom daarbij, heb ik ook toen bedoeld. En ik denk dat er meer mensen zijn die dat hebben", zegt de wethouder. "Ik denk dat de regenboog voor de lhbti-community een prima symbool is om zich mee verbonden te voelen, maar ik heb die verbondenheid niet. Punt, that's it."
Geschrokken is hij wel een beetje van alle commotie. "Ik had het echt niet verwacht. Ik was een weekend weggeweest en zag ineens heel veel reacties. Best wel onaardige reacties, maar ook heel veel discussie over zaken waarover ik het helemaal niet heb gehad."
Of de kwestie besproken is binnen het gemeentebestuur van Rhenen? "Misschien nemen we het morgen nog eens door, maar meer niet." De wethouder heeft uit zijn twitter-bio verwijderd dat zijn berichten op persoonlijke titel zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.