Fransman (31) veroordeeld voor ontvoering Utrechter in kofferbak: 20 maanden cel

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Een 31-jarige Franse man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden. Hij ontvoerde in mei vorig jaar een man in Utrecht en reed met hem in zijn kofferbak naar België. Samen met een 34-jarige Belg is hij ook veroordeeld voor een poging tot ontvoering later op dezelfde dag. Een derde verdachte uit Utrecht is vrijgesproken. Aanleiding voor beide ontvoeringen zou een conflict over een gestolen partij softdrugs zijn geweest.
"Op de beelden van de poging tot ontvoering worden de 31-jarige verdachte en een 34-jarige medeverdachte herkend. Beide mannen worden hier dan ook voor veroordeeld", aldus de Utrechtse rechtbank. "Dit ligt anders bij de voltooide ontvoering. Op grond van het dossier kan niet worden vastgesteld of de 34-jarige man daarbij betrokken is geweest. Uit de camerabeelden blijkt namelijk niet dat hij een concrete bijdrage heeft geleverd."

Politiebureau

In de nacht van 18 mei 2020 meldt een man zich bij het politiebureau. Hij zegt een dag eerder door drie of vier mannen te zijn ontvoerd. Ze zouden hem hebben beetgepakt en hebben geslagen en getrapt. Uiteindelijk belandde hij in de achterbak van een auto en reden de mannen met hem naar België. Vanwege dit incident heeft de politie beveiligingsbeelden van een parkeergarage bekeken. Hierop is te zien hoe een schermutseling plaatsvindt tussen een aantal mannen en het slachtoffer.
Op het moment dat het slachtoffer op het politiebureau is, meldt ook een andere man zich. Hij zegt dat een groep mannen hem wilde ontvoeren, maar dat dat niet is gelukt. Volgens het slachtoffer probeerden ze hem in een kofferbak te stoppen en werd hij geschopt en geslagen. Op een filmpje dat een van de omwonenden met zijn mobiel maakt, is een stem te horen die zegt: "Klaar! Hij gaat gewoon met ons mee, ik ga hem doodmaken." Omdat het slachtoffer zich verzet, lukt dit niet en blijft hij uiteindelijk alleen achter op het parkeerterrein in Leidsche Rijn.

Betrouwbaar

Het slachtoffer van de ontvoering, die wel lukte, verklaart eerder die dag bij de politie dat hij wist van deze poging tot ontvoering. De mannen zouden het op hen gemunt hebben in verband met een mislukte ripdeal. Zo herkende hij op het politiebureau ook het slachtoffer van de poging tot ontvoering.
Doordat hij zelf naar het politiebureau is gekomen om te vertellen over wat hem is overkomen, hecht de rechtbank veel waarde aan zijn verklaring. De rechters noemen zijn verhaal betrouwbaar, mede ook omdat hij belastend over zichzelf heeft verklaard. Daarom is de 31-jarige Fransman veroordeeld voor twee delicten en de 34-jarige Belg niet. Vanwege een gebrek aan bewijs is hij alleen veroordeeld voor een poging tot ontvoering. Hij moet daarom acht maanden de cel in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.