Appende veroorzaker zwaar ongeval in Vleuten betuigt spijt, maar verwijdert wel whatsappgeschiedenis

© ANP
VLEUTEN - Toen de Haagse Laura R. twee jaar geleden in Vleuten een vrouw aanreed, bood ze het zwaargewonde slachtoffer direct haar excuses aan. Haar moeder lag in het ziekenhuis en ze kreeg een aantal appjes van haar vader, vertelde ze. Omdat ze die las, zag ze het slachtoffer en haar man over het hoofd. Maar vandaag in de rechtbank kon de vrouw zich nog maar weinig herinneren van het ongeluk, tot grote frustratie van het slachtoffer.

Het ongeluk

De verdachte rijdt op de avond van 26 september 2019 op de Rivierkom in Vleuten. Het slachtoffer en haar man steken op dat moment de weg over. De partner van het slachtoffer zwaait nog naar de automobilist omdat het lijkt alsof ze voor het zebrapad stopt, maar dat blijkt een verkeerde inschatting. Het slachtoffer wordt geraakt en breekt haar knie, haar rug en raakt gewond aan haar hoofd.
Het slachtoffer en haar partner verklaren gedetailleerd over het ongeluk. Maar de verdachte weet niet meer wat er precies is gebeurd. "Ik kan me niet meer herinneren of ik het slachtoffer heb gezien. Ik ben in de auto gestapt en alles daar tussenin is een blur in mijn geheugen."

Whatsapp

Verschillende getuigen bevestigen dat de vrouw direct na het ongeluk zegt dat haar moeder in het ziekenhuis ligt en dat ze daar met haar vader over appte. Maar de politie kan niet onderzoeken wat er nou precies gebeurd is. Wanneer de verdachte op een later tijdstip haar telefoon inlevert bij de politie blijkt Whatsapp te zijn verwijderd. De politie kan nog wel zien dat dit pas enkele uren voor het inleveren is gebeurd. Maar wat er nou precies geappt werd, blijft een raadsel.
"Ik kan me niet herinneren dat ik vlak voor het ongeval een bericht kreeg van mijn vader. Ik weet niet hoe het kan dat Whatsapp verwijderd is. Ik gebruikte het wel. Ik weet zeker dat ik whatsapp niet heb verwijderd."

Slachtofferverklaring

In een emotionele verklaring vertelt het slachtoffer hoe de proceshouding van de verdachte haar raakt. "Het is twee jaar geleden dat wij elkaar op een warme zomeravond ontmoetten op het koude wegdek. Ik heb me anderhalf jaar voorgenomen dat jij dit nooit gewild had en spijt zou hebben voor je telefoongebruik. Wanneer je met die gevoelens van compassie leeft, slaat het terugtrekken van je verklaring en het vermoeden van het wegmaken van bewijs, in als een bom."
Het slachtoffer vertelt ook hoe de aanrijding haar leven tot op de dag van vandaag beïnvloedt. "Ik heb dagelijks toenemende pijn. Forse kraakbeenschade in mijn knie en mijn meniscus is kapot. Ik moet eigenlijk een kunstknie, maar door mijn leeftijd is het beter om daarmee te wachten. Rennen, springen en fietsen kan niet meer. Mijn leven is niet meer hetzelfde en zal dat ook nooit meer worden. Mijn hoofdwonden zijn daar de stille getuige van."

Recidive

De officier van justitie eist een werkstraf van 120 uur tegen de verdachte en een rijontzegging van twaalf maanden waarvan drie voorwaardelijk. De officier komt op deze eis omdat het niet de eerste keer is dat de verdachte de fout in gaat. In 2018 kreeg ze van de rechtbank een boete opgelegd van vijfhonderd euro voor een forse snelheidsovertreding. Wanneer de rechter haar vraagt hoe hard de vrouw toen reed, laat het geheugen van de verdachte haar opnieuw in de steek. Ze kan het zich niet herinneren.

Verdediging

De advocaat van de verdachte begrijpt de eis van de officier van justitie, maar vraagt wel om de rijontzegging volledig voorwaardelijk op te leggen. De vrouw werkt namelijk als IT-consultant en zit regelmatig op de weg. Als ze haar rijbewijs verliest, verliest ze mogelijk haar baan. Daarbij heeft de vrouw volgens haar advocaat de afgelopen twee jaar bewezen dat ze niet opnieuw fout in gaat. Haar rijbewijs en de auto waarmee ze het ongeluk veroorzaakte, mocht ze na het ongeluk namelijk gewoon houden en ze rijdt nu nog steeds.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.