Amersfoortse juwelendief bekent beroving maar blijft wel in de cel

© Keistadnieuws
AMERSFOORT - Arash Y. was nog maar drie maanden achttien jaar oud toen hij op 13 februari vorig jaar met een neppistool in zijn hand de Amersfoortse juwelier Heart & Arrow binnenstapte. Gekleed in een lange regenjas richt hij het wapen op de eigenaresse en zegt hij dat hij ringen wil hebben. Vandaag staat hij voor het eerst voor de rechter en bekent hij alles.
De overval heeft grote impact op de eigenaresse van Heart & Arrow. In één van de kleinste winkels van Amersfoort verkoopt ze al dertien jaar trouwringen. De verdachte maakt bij de overval zo'n tien trays met sieraden-dummies buit. De ringen hebben geen grote waarde, maar de schrik zit er goed in.

Bekentenis

"Ik zat in die tijd niet lekker in mijn vel en ik leende veel geld," vertelt Arash Y. "Ik heb mij tijdens de overval laten lijden door egoïsme en heb geen rekening gehouden met wat ik het slachtoffer aan deed."
De verdachte sluit zijn bekentenis af met de vraag of hij het proces verder in vrijheid af mag wachten. Hij wil gaan werken in een spareribsrestaurant en wil ook met een studie beginnen.
De officier van justitie is blij met de bekentenis, omdat de verdachte eerder niet veel los wilde laten over de zaak. Tegelijkertijd vindt hij de timing van de bekentenis wel opvallend. Het blijkt namelijk dat een opiumzaak waar Y. ook bij betrokken is, waarschijnlijk niet tot vervolging zal leiden. De officier vermoedt een tactiek van de verdachte, al wordt tijdens de voorbereidende rechtszaak niet duidelijk hoe dat dan precies zou werken.

Hechtenis

De rechtbank besluit om de voorlopige hechtenis niet op te heffen. De verdachte heeft eerder niet meegewerkt aan persoonlijkheidsonderzoeken, dus de rechter kan niet inschatten of de man opnieuw de fout in zal gaan. In december gaat de zitting verder. Dan hoort de verdachte welke straf tegen hem geëist wordt.
In het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld werd uitgebreid aandacht besteed aan de overval.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.