'Slapende' bewakers joodse school horen werkstraf eisen

© RTV Utrecht
WOERDEN - Tegen twee voormalige wachtcommandanten van de marechaussee is voor de militaire kamer van de rechtbank een werkstraf van veertig uur geëist, omdat zij tijdens het bewaken van de joodse school Cheider in Amsterdam in hun auto in slaap waren gevallen of op hun telefoon zaten te kijken. Het tweetal werd vlak na het incident in februari 2020 ontslagen.
Een 26-jarige Woerdenaar en een man uit Poortugaal werden betrapt door twee collega's van de Snelle Reactie Eenheid (SRE) van de marechaussee. Die collega's zeiden dat de twee die ochtend vlak voordat de school begon in een diepe slaap waren in hun voertuig, ook nadat ze met groot licht werden beschenen. Zelf beweerden de twee dat een van hen enkele momenten op zijn telefoon had zitten kijken en de ander slechts een kort moment was 'weggevallen'. Volgens het tweetal waren ze om beurten wel degelijk alert.
Joodse scholen worden vanwege de terroristische dreiging al jaren bewaakt door politie, particuliere bewakingsdiensten en de marechaussee. De wachtcommandanten hadden tot taak de ingangen van de school scherp in de gaten te houden bij het in- en uitgaan van de school.
De rechtbank doet uitspraak op 18 oktober.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.