Instellingen

Begraafplaats Oud-Wulven nog steeds zonder ontvangstruimte: 'Mensen moeten waardig afscheid kunnen nemen'

HOUTEN - Begraafplaats Oud-Wulven in Houten heeft al sinds jaar en dag geen ontvangstruimte en dat moet veranderen, vinden veel Houtenaren. De SGP brengt het onderwerp vanavond in de raad opnieuw ter sprake omdat er al jaren niets gebeurt.
Ook de 85-jarige Houtenaar Jan Lenstra maakt zich er sterk voor. Hij loopt in een vierkant over het grasveld op begraafplaats Oud-Wulven. "Dit stuk is zo ongeveer negen bij negen, tien bij tien, zeg maar, een kleine honderd vierkante meter. Destijds is vastgelegd dat hier geen beplanting zou komen omdat er al rekening werd gehouden met een gebouw."
Jan Lenstra over de noodzaak van een ontvangstruimte op Oud-Wulven
Destijds - dat is vijftien tot twintig jaar geleden toen de zoon van Jan Lenstra, voormalig CDA-wethouder Henk Lenstra, zich al voor de komst van een simpele ontvangstruimte inzette. Hij overleed op zijn 50ste aan een hersentumor en het gebouw kwam er nooit. "Hij is inderdaad helaas jong overleden en op zijn sterfbed heb ik hem beloofd dat ik mijn best zou doen om de dingen die niet tot een einde waren gekomen, over te nemen."
Jan Lenstra is al lang met pensioen, maar werkt als vrijwilliger voor de website online-begraafplaatsen.nl. Daarom wordt hij er vaak op aangesproken door andere mensen. "Dan loop ik in dit mooie park en dan krijg ik regelmatig seintjes van mensen dat ze niet begrijpen dat het gebouw nooit afgemaakt is. Het zal wel met de centen te maken hebben, maar ik vind dat je de gebruikskosten wel in rekening van de familie kan brengen, 250 euro per keer, voor een samenkomst met koffie bijvoorbeeld. Zo kun je de kosten van de wc en het onderhoud dekken. Dan sta je wel droog en kan na de begrafenis fatsoenlijk op een nette manier afscheid van de familie nemen."
De gemeente gaat uit van veel hogere kosten. Omdat er op begraafplaats Oud-Wulven maar 25 tot 30 begrafenissen plaats vinden per jaar, zouden de kosten rond de 1500 euro per familie zijn. Wethouder Sander Bos: "We hebben als college gezegd, er zijn alternatieven in de buurt en het aantal begrafenissen is eigenlijk te weinig om daar een investering in te gaan doen."
Dinsdag avond vergadert de gemeenteraad over de kwestie. Volgens Jan Lenstra zou je de kosten makkelijk laag kunnen houden. "Het hoeft geen luxe gebouw te zijn, met een chique ontwerp of zo. Gewoon met een wc, een wastafel, een keukentje. Zodat de familie zelf wat koffie of thee kan zetten. Hiernaast is een klein gebouw voor de mannen die de begraafplaats netjes houden. Zij kunnen de ontvangstruimte open en dicht doen. En wat mij betreft leggen ze er wat zonnepanelen op het dak, maar that's all."
Wethouder Sander Bos: "Er is meerdere malen over gesproken, maar zo'n ontvangstruimte zou gewoon te weinig gebruikt worden. Als je de investering omslaat naar het gebruik, dan zijn de kosten zelfs met een sobere uitvoering niet te verantwoorden."
Jan Lenstra bij het graf van zijn zoon op begraafplaats Oud-Wulven
Jan Lenstra bij het graf van zijn zoon op begraafplaats Oud-Wulven © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Jan Lenstra blijft hopen dat de ontvangstruimte er komt en hoopt op de inzet van de gemeenteraad. Ook omdat het plekje naast zijn zoon gereserveerd is voor hem en zijn vrouw. "Voor mij is het heel eenvoudig, er zit ook wel emotie bij, maar na 14 jaar mogen ze dat nu wel een keer afmaken. En Houten heeft in de tussentijd zoveel geld uitgegeven omdat we zo graag nummer één van Nederland willen zijn - voor het fietsen, en het MKB, en dan krijgen we dit niet voor elkaar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.