Kamp Amersfoort herdenkt grootste gevangenentransport

© Archief Kamp Amersfoort
AMERSFOORT - Kamp Amersfoort herdenkt maandag het grootste transport van gevangenen uit de geschiedenis van het Duitse doorvoerkamp. Op 11 oktober 1944 werden meer dan 1400 mannen afgevoerd naar station Amersfoort en daar op de trein naar concentratiekamp Neuengamme. Maar weinig slachtoffers overleefden de Tweede Wereldoorlog.
Onder de gevangenen die werden afgemarcheerd waren 601 mannen uit Putten, 106 politiemedewerkers die in verzet waren gekomen, 43 gevangenen uit Gorinchem en 14 mannen uit De Bilt. Voor de vierde keer worden de slachtoffers herdacht met een wandeling van Nationaal Monument Kamp Amersfoort naar het plein voor Amersfoort Centraal. Ook de burgemeesters van Amersfoort, Leusden, Putten en Gorinchem lopen mee. Deelnemers wordt gevraagd om zich vooraf aan te melden.
In 'Polizeidurchgangslager' Kamp Amersfoort hebben naar schatting 47.000 mensen gevangen gezeten: verzetsstrijders, Joden, communisten, mensen die van criminele activiteiten werden beschuldigd, Jehova's Getuigen, Amerikanen en dwangarbeiders voor de Duitsers. Ook zijn er krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie onmenselijk behandeld en vermoord.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.