Hij komt, hij komt, maar Sintcomités worstelen nog met de coronaregels

UTRECHT - Hoe goed bedoeld ook; het was een beetje behelpen met de digitale Sinterklaasintochten van vorig jaar. Ontkomen we er dit jaar aan of zorgt het coronavirus weer voor een sober onthaal? Gemeenten en organiserende comités in de provincie Utrecht mikken op een zo normaal mogelijke intocht, maar worstelen met de regels.
Bert Buizert over de Utrechtse plannen voor de Sintintocht
Vanmorgen werd bekend dat de organisatie in Utrecht op zondag 14 november een toegankelijke intocht wil voor iedereen, iets waar Amsterdam vorige week vanaf zag. Als de gemeente Utrecht een vergunning verleent is de feestelijke ontvangst van Sinterklaas op het Domplein alleen te bezoeken met een QR-code en gratis entreebewijs.
De bijeenkomst op het Domplein wordt in de plannen beschouwd als evenemententerrein en de vaar- en optocht geldt als een zogenoemde doorstroomlocatie.
Dat is niet meer uit te leggen, vindt Lucio Messercola van het organiserend comité in Leerdam. "Als je rijen dik naar een intocht kijkt, sta je ook dicht op elkaar." Leerdam heeft net als Utrecht de ambitie om het evenement door te laten gaan, "maar of dat gaat lukken, is nog de vraag". De gemeente Vijfheerenlanden, waar Leerdam onder valt, is er nog niet uit en komt op korte termijn met een reactie. Omdat de gemeente zestien kernen telt, is het inventariseren nog een flinke klus, laat een woordvoerder weten.
Hoe zit het nou met de regels?

Sinds 25 september is het niet meer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. En bij bezoek aan plekken waar het drukker wordt, zoals festivals, optredens en professionele sportwedstrijden, heb je een coronatoegangsbewijs nodig. Over Sinterklaasintochten wordt niet gerept op de website van de Rijksoverheid. Is het een evenement of een doorstroomlocatie? Dat is belangrijk om te weten, want er geldt geen verplichte inzet van coronatoegangsbewijzen voor doorstroomlocaties zoals attractieparken en musea. En dan zijn er ook nog doorstroomevenementen, zoals kermissen. Er is volgens de regels sprake van een evenement als er op een locatie (inclusief horeca) sprake is van bijvoorbeeld een voorstelling, festival, optreden of feest. Daarnaast is bijvoorbeeld een braderie, een professionele wedstrijd of congres ook een evenement. Wanneer sprake is van een evenement is uiteindelijk ter beoordeling aan het bevoegd (lokale) gezag.

Amersfoort

In Amersfoort, de tweede stad van Midden-Nederland, zijn de gesprekken tussen de gemeente en het Sint Nicolaas Comité nog gaande. "Vooralsnog zijn we ons aan het richten op een fysieke aankomst, maar dit is allemaal nog onder voorbehoud en eind van de week verwachten we de definitieve plannen te kunnen presteren", laat een woordvoerder weten.
2018: veel publiek in Amersfoort.
2018: veel publiek in Amersfoort. © RTV Utrecht
Veenendaal studeert op drie opties: een optocht door de stad eindigend met een feestelijke bijeenkomst op de Markt, alleen een optocht of een defilé bij het gemeentehuis waar de burgemeester Sinterklaas zal ontvangen en het passerende publiek even kan toekijken. "Het hangt af van de landelijke regelgeving", zegt een woordvoerder van de organisatie. "Nog een digitale editie heeft in ieder geval niet onze voorkeur. Maar een bijeenkomst op de Markt is altijd erg druk. Het is de vraag of dat gaat lukken. Dan moet je misschien wel denken aan QR-codes."
Ook Nieuwegein is er nog niet over uit hoe het Sinterklaasfestijn er dit jaar uit gaat zien. "We willen eerst goed uitzoeken hoe het zit met de huidige regelgeving en overleggen met omliggende gemeenten. We zijn er dus nog mee bezig", zegt een woordvoerder.

Zeist en Bunnik

De Sinterklaasintocht in Zeist gaat dit jaar door als de situatie blijft zoals die is, zegt Erwin Hagen van het organiserend comité. "We hebben overleg gehad met het gemeentebestuur en de intocht is gewoon toegankelijk voor iedereen. Alles is buiten. Alleen de Pieten en andere vrijwilligers die meelopen moeten een QR-code laten zien om zich bijvoorbeeld te verkleden in Slot Zeist. Dit geldt als horecagelegenheid. Overigens zijn er geen activiteiten voor bezoekers van de intocht in Slot Zeist.
Bunnik, met drie verenigingen in drie kernen, stelt dat er nogal wat voorwaarden zijn waaraan de intochten moeten voldoen. "De voorwaarden zijn afhankelijk van het soort activiteit. Bijvoorbeeld: wordt de komst van Sinterklaas binnen gevierd dan mag 75 procent van de oppervlakte worden gebruikt en moet er gewerkt worden met een coronatoegangsbewijs vanaf 13 jaar en ouder. Maar als een intocht buiten op één plek gehouden wordt dan moet deze ruimte omheind worden en wordt er ook gewerkt met coronatoegangsbewijzen. Buiten geldt de 75 procent-regel van de oppervlakte niet."
Sinterklaas Bunnik.
Sinterklaas Bunnik. © RTV Utrecht
Ook Montfoort gaat de intocht doen zoals altijd. "Het is een buitenevenement, iedereen mag aanhaken. De gemeente heeft al toegezegd om alle medewerking te verlenen. Alleen de medewerkers van het evenement moeten een QR-code laten zien, bezoekers verder niet."
In Soest zijn de voorbereidingen al in een vergevorderd stadium, meldt de organisatie op haar website. "Als alle omstandigheden ons goed gezind zijn, zal Sinterklaas op zaterdag 13 november traditiegetrouw aankomen." Dit jaar is de opzet wel een klein beetje anders. Zo zal Sinterklaas niet meer aankomen op het grasveld op de Eng, maar zijn er twee kleine intochtceremonies gepland. In buurgemeente Baarn wordt ingezet op een ouderwetse intocht op 20 november, blijkt uit een online bericht van de organisatie.

Maarssen

De organisatie van de intocht in Maarssen-Dorp voert naar eigen zeggen constructieve gesprekken met de gemeente over een zo normaal mogelijke intocht op zaterdag 13 november. Het is de bedoeling dat de goedheiligman en zijn pieten weer per boot aankomen op de Vecht.
Bij park Goudestein gaan de weldoeners traditiegetrouw van boord voor een onthaal en rijtoer die eindigt op het Harmonieplein. Of dat dit jaar gaat lukken, is nog onzeker. "Wordt Goudestein gezien als een doorstroomlocatie of evenemententerrein, dat is de vraag", zegt organisator Arjan Kroon. "Het hangt ook af van de nieuwe maatregelen. Op 2 november weten we meer."
Sinterklaasintocht Maarssen.
Sinterklaasintocht Maarssen. © RTV Utrecht
De gemeente IJsselstein en de organisatie van de intocht hebben een eerste gesprek gehad. Het is de bedoeling om het kinderfestijn weer zo veel mogelijk in de normale vorm door te laten gaan. Wel wordt er met specialisten nog gekeken hoe de coronamaatregelen het beste nageleefd worden. Daarvoor volgt binnenkort een tweede gesprek.
Utrechtse Heuvelrug zegt dat alle dorpen in de gemeente nog bezig zijn met hun programma. Woerden laat weten de ontwikkelingen rond de coronamaatregelen nog even af te wachten. Wijk bij Duurstede is er ook nog niet uit. Volgende week staat een gesprek gepland tussen de gemeente en het organiserend comité.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.