Bewoners Lekdijk voelen zich niet gehoord over plannen waterschap: 'Je ziet weinig terug van onze inbreng'

LOPIK - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft de plannen voor de versteviging van de Lekdijk goedgekeurd. De uitvoering van het plan 'Sterke Lekdijk' moet ervoor zorgen dat de dijk bij Lopik er de komende jaren weer tegenaan kan.
"Door klimaatverandering wordt het weer steeds extremer en daardoor is de rivierstand hoger en daarom moet die dijk versterkt worden", zegt hoogheemraad Els Otterman.
Bewoners van de Lekdijk maken zich zorgen over de plannen van het waterschap

Gedwongen verkoop

Bewoners van de Lekdijk snappen dat de dijk verstevigd moet worden, dat gebeurt om de zoveel jaar, maar ze hebben wel hun bedenkingen bij de manier waaróp dat gaat gebeuren. "Andere waterschappen gaan daar anders mee om, maar hier moet de grond coûte que coûte gekocht worden. Dat begrijpen we niet zo goed", zegt Lekdijkbewoner Monique Meussen.
Voor het verstevigen van de dijk heeft het waterschap grond van dijkbewoners nodig. Die grond kunnen ze gedwongen laten verkopen. Meussen: "Het betekent dat we een groot stuk van onze grond gaan verliezen. Op die grond mogen geen bomen staan. Dat betekent dat er veel bomen gerooid worden, dat er stukken haag weg moeten. En waarschijnlijk kunnen we hier geen schapen meer houden. Dus we gaan een hele kale dijk tegemoet zien."
Bewoners vinden dat het waterschap niet naar hun inbreng luistert
Bewoners vinden dat het waterschap niet naar hun inbreng luistert © RTV Utrecht / Peter Knieriem

Schijnparticipatie

Monique en haar mede-dijkbewoners laten van zich horen in het 'Bewonersinitiatief Sterke Lekdijk'. Ze uiten hun zorgen en zitten regelmatig aan tafel met het waterschap. Maar ze hebben het gevoel dat er maar weinig gedaan wordt met hun inbreng. "Je ziet er niks terug van in de plannen. En lijkt het toch een beetje op 'schijnparticipatie'. En dat beschadigt de relatie met het waterschap."
Hoogheemraad Otterman zegt de gevoelens van de bewoners te snappen. "Tegelijkertijd moeten wij van al die meningen bij wijze van spreken soep koken. En we kunnen niet altijd iedereen tevredenstellen."

Eén op één

Otterman: "We gaan nu wel meer één op één met de omwonenden praten in plaats van tijdens grote bewonersavonden. Op één van de deeltrajecten hebben we dat al gedaan. Dus we proberen echt wel te leren van de kritiek die bewoners hebben."
Beter communiceren en daadwerkelijk wat doen met de input van omwonenden. Dijkbewoner Monique hoopt dat het waterschap dat ook daadwerkelijk gaat doen. "De uitwerking van de plannen volgt nog, maar als we gehoord worden zoals tot nu toe dan heb ik daar weinig vertrouwen in."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.