OM eist 18 maanden cel en tbs voor verkrachting, verdachte ontkent: 'Hadden een relatie'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
DEN DOLDER - Heeft Abdirahman H. A. vorig jaar een vrouw verkracht, of was de seks vrijwillig en is dit een poging om Abdirahman kapot te maken? Drie ervaren rechters van de rechtbank Midden-Nederland schuwden vandaag geen details en stelden allerlei lastige en vaak pijnlijke vragen zodat ze over twee weken tot een oordeel kunnen komen.
Zowel Abdirahman als het slachtoffer wonen in juni vorig jaar aan de Distelvlinder in Den Dolder. Ze zijn daar niet voor hun lol. Zorgverlener Fivoor schrijft op haar website dat Wier is bedoeld voor "patiënten met een licht verstandelijke beperking die intensieve en/of forensische zorg nodig hebben".

Relatie

Volgens Abdirahman heeft hij op het moment van de seks al drie tot vier maanden een relatie met het slachtoffer. Hij geeft haar cadeautjes en juwelen.
"Dit is voor mij een nachtmerrie. Ik dacht dat we een relatie hadden. Ik had nooit gedacht dat ze zou zeggen dat ik haar verkracht heb. We zijn altijd samen. In de kliniek hebben we niet de vrijheid om ons voort te planten. Daarom hadden we het over ons huis waar we samen zouden wonen. Dan kunnen we een gezin stichten. Maar ze zei dat het te vroeg was om het over zulke plannen te hebben."

Verkrachting

Maar volgens het slachtoffer was er helemaal geen sprake van een relatie. Volgens de officier van justitie blijkt dat ook uit het feit dat ze direct na de seks in emotionele staat haar moeder belde. "Mama, hij deed het terwijl ik het niet wilde", zou ze gezegd hebben.
Ook de blauwe plek op haar benen wijst volgens de officier op dwang en de politieagent die haar zag huilen denkt dat de emotie niet gespeeld is.
De advocaat van het slachtoffer leest een intense verklaring voor waarin niet alleen Abdirahman het vuur aan de schenen wordt gelegd.
"D. woonde in Wier. Een instelling die al eerder in het nieuws was. Die in 2020 onder toezicht stond van het ministerie. Ze woonde daar niet vrijwillig. Ze werd gedwongen omdat een rechter het haar oplegde. Haar ouders maakten zich zorgen over het gebrek aan zorg en dat D. aan haar lot werd overgelaten. Ze waren bang dat D. daar niet veilig was, daarom zitten we hier. Zelf op haar eigen kamer was ze niet veilig. Op haar eigen bed is ze verkracht."
"De instelling die haar moest helpen heeft gefaald. De overheid heeft gefaald. Dit zijn feiten waar D. tot de dag van vandaag nog veel last van heeft. Angst voor mannen, bang in het donker en nachtmerries. Ze zal die nacht nooit vergeten."

Eis

Na uitgebreid met Abdirahman te hebben gesproken, denkt de officier van justitie dat hij niet van plan is om vrijwillig mee te werken aan een behandeling. Daarom eist hij naast een celstraf van 18 maanden, tbs met dwangverpleging ongemaximeerd tegen de verdachte. Het slachtoffer moet zo'n 10.000 euro schadevergoeding krijgen.
De advocaat van Abdirahman is het daar niet mee eens. Hij vindt de aangeefster onbetrouwbaar en zei in de rechtbank dat de bloeduitstortingen op haar benen niet veroorzaakt hoeven te zijn door dwang. "Bij ruwe seks kunnen ook blauwe plekken ontstaan. En de groene kleur van de bloeduitstorting kan erop duiden dat de plek al eerder is ontstaan. Mijn cliënt had seks met wederzijdse instemming en genoegen."
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.