Celstraf en behandeling voor brute mishandelingen in Maarssen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
MAARSSEN - Een 19-jarige man uit Maarssen is veroordeeld voor mishandeling en poging tot afpersing. Volgens de rechter is het bewezen dat de man in Maarssenbroek een 16-jarige jongen heeft geslagen en probeerde zijn scooter te stelen. Ook vond de rechter voldoende bewijs voor de mishandeling van een 72-jarige man in het centrum van Maarssen.
Hij krijgt een celstraf van acht maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. De straf is daarmee gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

'Ik heb een mes'

De mishandeling van de jongen in Maarssenbroek vond op 23 september vorig jaar plaats. De Maarssenaar was die avond met twee vrienden op pad. Volgens getuigen liep hij samen met de twee anderen met een tank lachgas en ballonnen rond toen ze op de jongen met de scooter afstapten en ruzie zochten.
De drie waren om hem heen gaan staan en hadden hem geschopt en geslagen. De 19-jarige Maarssenaar zou dreigend hebben gezegd: "Ik heb een mes. Ik zou die scooter maar geven." Terwijl zijn vrienden het slachtoffer mishandelden, zou hij hebben geprobeerd er met de scooter vandoor te gaan.
Op 22 februari is het weer raak als de Maarssenaar met zijn toenmalige vrienden een 72-jarige man in de Breedstraat in Maarssen mishandelt. Ze liepen midden op straat toen de fietser tussen hen door reed. Op camerabeelden is te zien dat de verdachte tegen de tas van de fietser trapt. Die stapt af en loopt op de jongen af, die "kom dan, kom dan", geroepen zou hebben.
De fietser probeert hem een klap te verkopen, maar slaat mis. Vervolgens wordt hij door de twee geschopt en gestompt. De jongen, die aan vechtsporten doet, probeert de man een high kick te geven die rakelings langs zijn hoofd gaat.

Geen herinnering

De verdachte hield in de rechtszaal vol dat hij zich van het incident in Maarssenbroek niets meer herinnerde. Tegelijkertijd beweerde hij geen lachgas of andere drugs te hebben gebruikt die avond. Bij de mishandeling van de 72-jarige man ging het volgens de verdachte om zelfverdediging. Hij zou tegen de fiets van de man hebben getrapt, omdat die heel vies en dreigend naar zijn vriendin had gekeken.
Volgens de jongen heeft hij heus wel respect voor oudere mensen, maar dat de fietser op leeftijd was, had hij niet gemerkt. De man was breed, leek hooguit 60 en zag er fit uit, had hij bij de politie gezegd.
De rechter oordeelde dat voor allebei de incidenten voldoende bewijs was en dat van zelfverdediging geen sprake was. Ook zei de rechter dat de gevolgen voor de beide slachtoffers groot waren en voor herhaling te vrezen. De verdachte moet zich dan ook zo lang als nodig is melden bij de reclassering en zich laten behandelen voor zijn problemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.