Vanaf donderdag ook coronapolsbandje voor Utrechtse horeca

© ANP
UTRECHT - Ook in Utrecht kunnen horecabezoekers binnenkort gebruikmaken van polsbandjes als coronatoegangsbewijs. Horecazaken hadden daar al eerder bij de gemeente op aangedrongen.
De polsbandjes moeten de druk op de horeca verlichten. Op dit moment zijn ze nog verplicht om van elke bezoeker QR-codes te scannen. Verschillende steden gingen Utrecht al voor, waaronder Breda en Rotterdam. Minister Grapperhaus liet ook al weten dat onder voorwaarden het gebruik van de polsbandjes is toegestaan.

'Grote drukte voorkomen'

Wethouder Klaas Verschuure laat nu in een brief aan de gemeenteraad weten dat de polsbandjes er ook in Utrecht komen. "Het polsbandje draagt bij aan het verlichten van de werkdruk voor het horecapersoneel en ondernemers, de doorstroom soepeler te laten verlopen en te grote drukte aan de deur te voorkomen", schrijft hij.
"Wij gaan daarom vanaf 7 oktober op donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 uur tot 23.00 uur op drie centrale plekken in de binnenstad uitgiftepunten voor polsbandjes inrichten", vervolgt de wethouder. De drie plekken zijn de Neude, Lucas Bolwerk en het Ledig Erf. De bandjes zijn te gebruiken in de binnenstad, de aanloopstraten en de pleinen in het centrum. "Bij deze uitgiftepunten kunnen horecabezoekers een polsbandje afhalen op vertoning van een coronatoegangsbewijs in combinatie met een geldig ID-bewijs."
Een lokaal beveiligingsbedrijf zal de 'corona check' gaan uitvoeren, waarna gasten hun polsbandje kunnen afhalen bij één van de loketten. De polsbandjes zullen verschillende kleuren krijgen, zodat duidelijk is dat ze geldig zijn voor één specifieke dag. Na het eerste weekend gaat de gemeente bekijken of de polsbandjes breder kunnen worden ingezet, bijvoorbeeld ook voor bioscopen en theaters.

'Horeca blijft verantwoordelijk'

Verschuure wijst er verder op dat de ondernemer uiteindelijk verantwoordelijk blijft. "Het polsbandje is een hulpmiddel en geen 1-op-1 vervanging van de CoronaCheck-app; beide blijven naast elkaar bestaan. Het is een manier om de controle aan de deur voor horecaondernemers en -personeel te versnellen en vereenvoudigen. Wij blijven steekproefsgewijs controleren of de controle op het coronatoegangsbewijs in de horeca goed verloopt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.