Instellingen

Niet springen en een kleiner veld: pilot met 'oldstars volleybal' in Eemnes

EEMNES - In Eemnes kun je vanaf deze week als 55+er weer lekker de sportzaal in. Na walking football, walking hockey en walking basketbal is er nu ook 'oldstars volleyball'. Het veld is kleiner, serveren mag alleen onderhands, er wordt meer door gewisseld en je mag niet springen.
Die laatste regel is het allerbelangrijkst voor Rink Jan Slotema: "Ik moest 25 jaar geleden tegen mijn zin in stoppen met volleybal, omdat mijn rug het springen niet meer aan kon." Niet lang heeft Slotema hoeven twijfelen. Toen hij in de buurtkrant zag dat volleybal zonder springen bij hem om de hoek kwam, wist hij het wel: "Hier moet ik mij voor aanmelden." De seniorensport gaat elke dinsdagochtend plaatsvinden in het Huis van Eemnes en is een totstandkoming van een samenwerking tussen verschillende partijen.
Niet springen en een kleiner veld: pilot met 'oldstars volleybal' in Eemnes
Wat normaal een dorpsderby tussen Laren en Eemnes is, heet nu een samenwerking. Voleem en The Smashers hebben gezamenlijk een aanvraag gedaan bij het Nationaal Ouderen Fonds en de beide gemeenten om het plan uit te kunnen werken. Alle partijen waren zeer enthousiast en hebben geholpen oldstars volleyball hier mogelijk te maken.
Deze variant van volleybal is nog een pilotsport, maar Daniël Jellema van het NOF heeft er wel vertrouwen in dat het nog flink terrein zal gaan winnen. "Nederland is heel erg aan het vergrijzen. Juist in dorpse gebieden zoals hier denken we dat het erg populair gaat worden." Dat is volgens hem ook erg belangrijk, want los van het feit dat ouderen te weinig sporten is "ook de sociale component erg belangrijk". Daarmee doelt Jellema op het kopje koffie voor de training en de drankjes na de training.
Die drankjes gaan vandaag na de eerste training zeker genuttigd worden, want de opkomst is veel groter dan verwacht. "Er zal nog wel een enkeling afvallen, maar als ik zo tel heb ik straks 21 man", vertelt Jaap Luijf. De trainer van de recreanten afdeling en nu ook van de 55+ers is positief verrast van de opkomst en het niveau. "Het valt me heel erg mee. Een aantal kan best aardig volleyballen en de mensen zijn fanatiek", legt hij uit. "Ik zat helemaal in het spel. In een keer kwamen alle termen en kreten weer naar boven", vertelt Slotema.
Het fanatisme wordt in de de nabespreking tussen de betrokken personen van de gemeente, verenigingsbesturen en trainer Jaap nog even behandelt. "Mensen moeten niet boven hun kunnen willen presteren. Want we willen echt geen blessures", spreekt Luijf. Ondertussen verruilen de sporters de kleedkamer voor de kantine en wordt er nog even lekker na geborreld. Volgende week wordt er nog meer man verwacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.