Voorrang op een nieuwbouwhuis? In Ameide hebben eigen inwoners straks een streepje voor

Eigen inwoners eerst: inwoners uit twee dorpen in Vijfheerenlanden krijgen voorrang bij een nieuwbouwproject.
Eigen inwoners eerst: inwoners uit twee dorpen in Vijfheerenlanden krijgen voorrang bij een nieuwbouwproject. © Pixabay
AMEIDE - Zie maar een nieuwbouwhuis te bemachtigen op deze krappe woningmarkt. Voor iedereen lastig, al wordt het voor inwoners uit Ameide en Tienhoven aan de Lek plots iets gemakkelijker. Het nieuwbouwproject Tuinhof in Ameide gaat voorrang geven aan eigen inwoners. "Fantastisch voor onze starters die al jarenlang naar een huis in de buurt zoeken", aldus wethouder Huib Zevenhuizen.
Jongeren uit Ameide klagen al jaren over het weinige aanbod van woningen in hun woonplaats. En dat terwijl ze niets liever willen dan er blijven wonen. "Hoeveel betaalbare starterswoningen zie je hier? Nou, bijna geen", zei woningzoekende Ameidenaar Kris de Kruijk eerder. "Vrijwel alles gaat weg naar mensen uit de stad, die al overwaarde op hun eerste huis hadden en zo meer ruimte hebben om te overbieden."
Starters die dolgraag in hun eigen gemeente willen blijven wonen, moet je koesteren. En dus een handje helpen
Huib Zevenhuizen, wethouder Vijfheerenlanden
Veel jongeren uit deze dorpen aan de Lek hadden het idee dat 'eigen inwoners' bijna geen schijn van kans meer maakten op een woning. Hun boodschap maakten ze al veelvuldig duidelijk aan het college van Vijfheerenlanden. "Als die boodschap zo hard aankomt, moet je er ook wat mee", concludeerde wethouder Zevenhuizen. "Nu zien we daar ook eindelijk iets van terug. We hebben er bij de projectontwikkelaar van dit nieuwbouwproject voor gepleit om eigen inwoners op een of andere manier voorrang te geven. En dat gaat nu gebeuren."

Inschrijvingen worden als eerste behandeld

De Tuinhof in Ameide krijgt 8 starters- en 14 andersoortige woningen. Die voorrang voor eigen inwoners komt enerzijds doordat er eerst lokaal geadverteerd zal worden, maar bovenal door het toewijzingsproces. "Als gemeente kunnen we daar geen rol in spelen, maar de ontwikkelaar heeft al aangegeven eerst de inschrijvingen van inwoners uit Ameide en Tienhoven aan de Lek te gaan behandelen."
Ook proberen ze de eigen starters nog meer te beschermen door een zelfbewoningsplicht voor 3 jaar op de starterswoningen in te stellen. De wethouder geeft aan dat de gemeente bewust meer wilde betekenen voor inwoners die dolgraag in hun gemeente willen blijven wonen. "Die moet je koesteren. En een handje helpen, zeker op deze markt. Voorrang geven wordt op deze manier volgens mij nog niet al te vaak gedaan, maar wij wilden er alles aan proberen te doen om inwoners te steunen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.