RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Emoties lopen hoog op tijdens raadsbijeenkomst over sloop Amersfoortse buurt Jericho


AMERSFOORT - De gemeenteraad van Amersfoort bleef vanavond met veel vragen achter na een emotionele bijeenkomst waar bewoners van het wijkdeel Jericho mochten inspreken. Woningcorporatie De Alliantie wil hun woningen slopen, maar ging vanavond niet op de uitnodiging om tekst en uitleg te geven aan de raad.

De avond begon met een protestmars vanuit de buurt Jericho richting het stadhuis. Ongeveer twintig bewoners nemen deel aan de door de SP georganiseerde demonstratie. Een van de bewoners draagt een bordje om haar nek met de tekst: 'Ik ben al gesloopt'. Ze is boos op hoe woningcorporatie De Alliantie. "Zo ga je niet met mensen om. Eerst slopen ze de mensen en dan de woningen."

Woede en verontwaardiging
De stoet loopt via de Grote Koppel en langs de Koppelpoort door naar het stadhuis. Daar is het aantal aanwezigen inmiddels gegroeid tot zo'n veertig omdat een deel van de mensen op een andere manier naar het stadhuis is gekomen. Bewoners die deelnemen geven aan niet het gevoel te hebben dat ze iets kunnen veranderen aan de situatie. De woede en de verontwaardiging is er niet minder om. "Waarom zouden alleen mensen met geld prettig mogen wonen?", vraagt bewoonster Els Wolterbeek zich af.

Beelden van het de protestmars richting het stadhuis.


Korte tijd later neemt een aantal bewoners plaats in de grote raadzaal waar raadsleden hun verhalen aanhoren. Bea van Hijkoop trapt hevig hevig geŽmotioneerd af. Ze woont op de Kwekersweg waar ze naar haar scheiding terecht kwam. Haar laatste geld investeerde ze in de binnenkant van het huis. "Dit huis is het anker in mijn leven." Henk van Oostrum woont al tientallen jaren aan de Eemzijde. Hij vertelt over een lastige en ongelukkige jeugd. In Jericho vond hij naar eigen zeggen 'zijn droomhuisje'. "Het is een historisch wijkje en het betekent veel voor inwoners."

Reacties van deelnemers aan de protestmars.


De raadsleden zijn onder de indruk van wat ze horen. "Jullie verhalen komen echt aan. Hoe jullie je in de maling genomen voelen door De Alliantie. Dat is echt verkeerd", reageert VVD-raadslid Ivo Beekers als eerste. Woningcorporatie De Alliantie was voor deze bijeenkomst uitgenodigd door de SP en Lijst Sanders maar besloot niet te komen. In een mail aan de raadsleden liet de organisatie weten: "We hebben de bewoners middels twee informatiebijeenkomsten geÔnformeerd en het gesprek met de bewoners voeren we open en direct met hen."

Grote woorden
In plaats daarvan nodigt De Alliantie raadsleden morgenavond uit op het kantoor aan de Heiligenbergerweg. Veel fracties hekelen die opstelling. "Dit getuigt van een arrogantie van ongekende vorm. Het is een glijdende schaal waarin corporaties steeds meer macht naar zich toe trekken", vindt raadslid Youssef El-Messaoudi van coalitiepartij GroenLinks. SP-fractievoorzitter Marc Smits gaat verder en noemt De Alliantie "een organisatie die mensen kapot maakt."

Radiobijdrage met sfeerverslag van de protestmars.


Stevige taal die de VVD duidelijk tegen de borst stuit. Raadslid Ivo Beekers vindt dat "grote woorden niet meehelpen en het proces misschien zelfs kunnen saboteren". Hij vindt het vooral van belang dat de gesprekken met de bewoners op een ordentelijke manier worden uitgevoerd. Ordentelijk is ook een woord dat verantwoordelijk wethouder Menno Tigelaar een aantal keer herhaalt. Hij hoorde eind juni al over de sloopplannen, maar vond dat De Alliantie daarna aan zet was. "Het is ordentelijk om eerst de bewoners en de bewonerscommisie op de hoogte te stellen."

Duidelijkheid
Opvallend genoeg kregen de bewoners kort nadat de wethouder was ingelicht nog een brief waarin de bewoners verduurzaming van de woning in het vooruitzicht wordt gesteld. De wethouder is daar niet over te spreken en noemt de brief een ongelukkige weergave van de werkelijkheid. "Ik heb grote moeite met de manier waarop de woningcorporatie communiceert."

En zo blijft de gemeenteraad na afloop van de raadsbijeenkomst met veel vragen over die niet beantwoord worden omdat De Alliantie niet aanwezig is. Hoe zit het bijvoorbeeld met de eis dat zeventig procent van de bewoners in moet stemmen met de sloopplannen? In 2018 gaf ruim tachtig procent van de bewoners in een onderzoek dat de Alliantie zelf liet uitvoeren nog aan in de woning te willen blijven wonen.

Een aantal raadsleden hoopt morgenavond op meer duidelijkheid tijdens de besloten bijeenkomst die De Alliantie zelf organiseert. Sommige raadsleden hebben op voorhand al aangegeven weg te blijven uit protest. Zij vinden dat er transparant en open gecommuniceerd moet worden. In de tussentijd wordt een nieuwe poging ondernomen om binnenkort alle partijen om de tafel te krijgen in de raadzaal.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -