Wisselende reacties op polsbandje: 'Minder noodzakelijk dan gedacht'

Rotterdam experimenteerde al met de polsbandjes
Rotterdam experimenteerde al met de polsbandjes © ANP
UTRECHT - Er werd al even over gesproken, maar vanaf donderdag gaat het écht gebeuren: het polsbandje doet zijn intrede in de Utrechtse binnenstad. Het roept wisselende reacties op bij horecaondernemers binnen én buiten de stad.
"Ik wist dat de gesprekken gaande waren", begint Ferdinand Mauritz, van Café de Zaak in Utrecht, zijn verhaal. "We hadden in het begin meer weerstand verwacht", zegt hij, doelende op de CoronaCheck-app, "maar het valt best mee. De checks aan de deuren hebben niet voor de verwachte problemen gezorgd."
Toch is hij blij met het polsbandje. "Ze zijn nog steeds welkom, maar minder noodzakelijk dan in eerste instantie gedacht. Ik denk dat het sneller gaat met zo'n bandje, zeker omdat je geen legitimatie nodig hebt." Bij Café de Zaak is het weer gezellig druk nu de coronaregels veranderd zijn. "De drukte zal wel aanblijven, het weekend wordt het ook mooi nazomer weer. Dat komt wel goed."

'Klinkklare onzin'

Een Utrechtse horecaondernemer die niet met zijn naam genoemd wil worden, is helemaal niet blij met het bandje. Ook niet met de CoronaCheck-app overigens. Hij wil zijn verhaal alleen anoniem doen. "Door dat gezeik met Waku Waku durf je niet meer voor je mening uit te komen."
"Het is klinkklare onzin, alleen op papier was die anderhalve meter er nog. Feitelijk was die al lang opgeheven. Wij worden gebruikt om de vaccinatiegraad op te drijven. Het slaat nergens op dat iemand die niet gevaccineerd is niet binnenkomt. Want iemand kan het virus toch bij zich hebben", aldus de horecaondernemer.
Hij denkt dat de corona-app geen lang leven beschoren is. "Ik denk dat die QR-code met een week of twee ook opgeven wordt."

'Wij werken al met stempels'

Vanuit Amersfoort kijkt men met belangstelling naar de polsbandjes in Utrecht. John Janssen van nachtclub Bubbles in Amersfoort vertelt dat erover is gesproken. "We hebben het twee weken geleden in een overleg met de gemeente opgegooid. Het was binnen de nachthoreca nog niet echt: dat moeten we doen!"
Janssen legt uit waarom, het is voor hen niet veel extra werk. "We moeten altijd al de legitimatie scannen. Je moet eigenlijk aan de gasten denken. Zitten die erop te wachten om eerst ergens een bandje halen?"

Vroeg pieken

Hij ziet de meerwaarde er niet van in, al is hij ook niet tegen een polsbandje. Het maakt voor hem gewoon weinig uit, zegt Janssen. "Wij geven mensen al een stempel die die avond geldig is. Wij hebben meerdere stempels liggen. Dus we houden het goed in de gaten."
Het is weer lekker druk in zijn club. "De afgelopen drie avonden dat we open waren was het om 20.00 uur meteen druk en tot 00.00 uur feest. Ik vind het geweldig." Wellicht blijven die vroege tijden wel, denkt hij. "De jongeren die nu gaan stappen van 18 jaar oud, die zijn nog nooit uit geweest. En die vinden het misschien wel lekker om vroeg te beginnen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.