Instellingen

Documentaire over FIOD-onderzoek naar Sumo mag toch worden uitgezonden

© RTV Utrecht
UTRECHT - De documentaire van KRO-NCRV over de belastingfraudezaak van sushiketen Sumo mag alsnog worden uitgezonden. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat dinsdag bepaald, nadat vorig jaar een kortgedingrechter besloot dat een uitzending niet door mocht gaan.
Voor de documentaire werd opsporingsdienst FIOD gevolgd tijdens het onderzoek naar de miljoenenfraude. Onder meer bij de inmiddels gesloten vestiging aan de Potterstraat in Utrecht werd toen door de FIOD een inval gedaan. Journalisten keken mee met het onderzoek en namen kennis van allerlei privacygevoelige informatie zoals adressen en woonplaatsen en de omvang van de beschuldiging.
Volgens een woordvoerster van het gerechtshof wordt in de documentaire een kwestie aangesneden die "het algemeen belang" dient. Dat weegt volgens het hof zwaarder dan de "beperkte aantasting van de levenssfeer" van de betrokkenen.
De horecaondernemers werden in juli 2020 door de rechtbank schuldig bevonden aan belastingfraude. Maar omdat ze niet wisten dat er een documentaire werd gemaakt, kregen ze geen straf opgelegd. Ook is door het Openbaar Ministerie de geheimhoudingsplicht geschonden door vertrouwelijke informatie te delen.
KRO-NCRV heeft nog geen uitzenddatum vastgesteld voor de documentaire. "We bestuderen de uitspraak", laat een woordvoerder van de omroep in een korte reactie weten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.