Amersfoortse raad spreekt in geheim verder over Vahstal-miljoenen

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
AMERSFOORT - De Amersfoortse gemeenteraad heeft donderdagavond nog geen halfuur openbaar vergaderd over het conflict dat het met vastgoedondernemer Hans Vahstal heeft. Een meerderheid besloot vanavond mee te gaan in het collegevoorstel om achter gesloten deuren verder te praten om Vahstal niet te veel in de kaart te spelen.
Amersfoort en Vahstal zijn verwikkeld in een conflict over grond en woningbouw. De gemeente kwam toezeggingen die tientallen jaren geleden zijn gedaan niet na en kreeg afgelopen jaar van de rechter te horen dat de projectontwikkelaar daarom een aanzienlijke vergoeding mag verwachten. Volgens Vahstal loopt die in de tientallen miljoenen euro's.

Sinds mei geen gesprek meer

Vahstal liet in mei aan de gemeente weten de gesprekken voorlopig op te schorten, omdat met het vertrek van voormalig wethouder Hans Buijtelaar "wezenlijke dossierkennis" verdwenen zou zijn en de basis onder de gesprekken daarmee ook.
Vanavond bleek in het korte openbare deel dat de gemeente in ieder geval weer mailverkeer met Vahstal heeft, waarin de ondernemer zou hebben voorgesteld om voor begin oktober met een schadestaat te komen waarin hij zijn geleden schade in beeld zou brengen. Inmiddels zou de vastgoedontwikkelaar daar weer vanaf zijn gestapt. "Dat ben ik helemaal niet meer van plan", schetst verantwoordelijk wethouder Willem-Jan Stegeman de houding van Vahstal.

Schikking

Een oplossing lijkt daarmee niet dichtbij. "Dat hij in het verleden weleens een paar getallen in de krant genoemd heeft, is geen basis voor de gesprekken", aldus Stegeman. "Eind september hebben we gevraagd of we nog wat konden verwachten. Op het moment dat hij daar niet mee komt, kunnen wij niet zeggen of we dat reëel vinden of niet."
Tegelijkertijd spreekt het college het voornemen uit nog voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen met Vahstal tot een definitieve oplossing te komen. Dat zou buiten de rechter om moeten gebeuren in de vorm van een schikking, een oplossing die ook Vahstal voor zich zou zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.