Bevallen in Tiel, terwijl je in Utrecht woont: 'Dit zorgt voor onrust en irritatie'

PROVINCIE UTRECHT - Vrouwen kunnen steeds vaker niet bevallen in een ziekenhuis in de regio Utrecht. Stressvolle autoritten naar bijvoorbeeld Ede, Tiel, Amsterdam, Dordrecht of Almere zijn geen uitzondering. Zeer onwenselijk, vinden verloskundigenpraktijken die inmiddels overuren draaien.
De oorzaak van het probleem is tweeledig: er zijn te weinig gespecialiseerde verpleegkundigen in ziekenhuizen en er is een toename te zien van het aantal zwangere vrouwen, die mogelijk verband houdt met de coronacrisis.
Verloskundigenpraktijk De Lekbrug in Utrecht kampt al een tijd met de gevolgen. "Het komt regelmatig voor dat we naar ziekenhuizen in andere provincies moeten uitwijken omdat er in onze regio geen plek is in een ziekenhuis", vertelt verloskundige Imke van Soest. "Dat is natuurlijk niet fijn. Het zorgt ook voor onrust en irritatie bij vrouwen en hun partners. We proberen hen erop voor te voorbereiden dat ze mogelijk niet in het ziekenhuis naar keuze bevallen en dat de afstand groter kan zijn."
Van Soest wijst onder meer op de mogelijkheid van thuis bevallen, als dat mogelijk is. "Het is absoluut bewezen dat dit een veilige optie is en verloskundigen zijn er ook voor opgeleid om dat te begeleiden." Van personeelstekorten onder verloskundigen is geen sprake, stelt ze. "Elke vrouw heeft een verloskundige aan haar bed, maar we merken wel dat we overuren draaien, onze spreekuren langer worden en de diensten drukker worden."

Oplossingen

Het probleem speelt niet alleen in de provincie Utrecht. Op landelijk niveau wordt volgens de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) gesproken over oplossingen, bijvoorbeeld een (tijdelijk) andere taakverdeling tussen ziekenhuizen en verloskundigenpraktijken en verplaatsing van de planbare zorg zoals inleidingen en keizersneden. Door kritisch te kijken naar medische ingrepen kunnen middelen vrij worden gespeeld om bij ziekenhuizen de nijpende problemen op de acute zorg op te lossen, stelt de KNOV.
In een aantal regio's is al ervaring opgedaan met een andere verdeling van medische zorg. In Utrecht zijn afspraken gemaakt met één ziekenhuis over het plaatsen van een zogenoemd foley katheter. "De praktijk laat zien dat het mogelijk is. Door hier met elkaar goede afspraken over te maken, kan dat ook in andere regio's vormgegeven worden en de druk op ziekenhuizen verlichten", aldus de brancheorganisatie.
Sommige zorg als gevolg van het tekort aan obstetrie en gynaecologie verpleegkundigen in ziekenhuizen kan volgens de KNOV (tijdelijk) worden opgevangen worden door andere zorgverleners binnen het ziekenhuis. "Op de middellange termijn zouden oplossingen kunnen liggen in het investeren in opleiding, multidisciplinaire samenwerking en preventie en het verplaatsen van planbare zorg naar geboortecentra dichtbij cliënten."
Voorlopig houdt de drukte nog wel aan, verwacht verloskundige Imke van Soest. "De grootste piek was afgelopen september. Als we naar de cijfers kijken dan lijkt het in Utrecht tot het einde van het jaar te stijgen, daarna komt er een stabilisatie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.