Instellingen

Steeds meer alpaca's in Nederland, maar wie zorgt er voor ze?

UTRECHT - Alpaca's zijn niet meer weg te denken uit Nederland. Je ziet ze op de kinderboerderij, in weilanden langs het spoor of zelfs in grote achtertuinen. Niet gek ook. De berglama's uit de Zuid-Amerikaanse hooglanden zijn wollig, zachtaardig en kunnen wel tegen een stootje. Maar dat laatste betekent natuurlijk niet dat ze nooit gezondheidsklachten hebben.
En daar zit het probleem. Want Nederland telt eigenlijk maar twee écht gespecialiseerde alpaca-dierenartsen, vertelt Mara Houmes-Vlaander van Stichting Alpaca Rescue Nederland. Daarom is ze samen met vijf van haar alpaca's vanuit Zeeland naar de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht gereden om een toekomstige generatie dierenartsen te enthousiasmeren voor de viervoeter. "Een alpaca is geen koe, paard of hond. Dus het is belangrijk dat er meer kennis over komt en dat die verspreid wordt."
Deze alpaca's bij de faculteit diergeneeskunde moeten zorgen voor méér toekomstige alpaca-dokters.
De dieren staan voor een dagje in een weitje voor de ingang van de faculteit en kijken nieuwsgierig om zich heen. Ze trekken een hoop bekijks. Zo staan aan het hekje verschillende tweedejaars Diergeneeskundestudenten die vragen stellen aan Mara. Eén zegt dat ze zelf liever een ander specialisme ontwikkelt, maar dat ze de kans om de dieren even te aaien niet wil laten schieten.

Geen schaap of koe

De alpaca's zijn op initiatief van de studievereniging naar Utrecht gehaald. Zo willen ze een aanvulling bieden op het curriculum waar toch vooral meer standaarddieren in worden behandeld, vertelt Guus Hulshof van de vereniging. "Je leert veel over honden, katten, paarden en koeien maar niet zo zeer over alpaca's. Maar er worden veel dierenartsen gezocht in bijvoorbeeld de vogels- en bijzondere dierensector. Ik denk dat het handig is om daar meer bewustwording voor te creëren."
Mara en drie van haar alpaca's.
Mara en drie van haar alpaca's. © RTV Utrecht / Bernadette Keizer
Bij zijn medestudenten wordt het enthousiasme in ieder geval aangewakkerd. Toekomstig dierenarts Carola geeft toe dat ze nog maar weinig van de beesten weet en is daarom speciaal vandaag naar de universiteit gekomen. "Je ziet ze niet zo vaak. Maar je hebt wel kans dat je ze later met je werk tegenkomt." Ze is van plan om zich te specialiseren in landbouwhuisdieren. "Dus dan kan het dat je op een kinderboerderij terechtkomt waar ze ook alpaca's hebben. Dan moet je wel weten wat je moet doen natuurlijk."
Mara ziet nu al dat steeds meer dierenartsen zich verdiepen in de alpaca. "Alle kleine beetjes helpen. Iedereen die alpaca's heeft, heeft de verantwoordelijkheid om het enthousiasme voor de dieren over te dragen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.