Utrecht vega-koploper van Nederland: 'Vooral vrouwen en hoogopgeleiden'

PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht telt de meeste vegetariërs van Nederland. Van de ondervraagde inwoners eet 8,8 procent geen vlees of vis en 18 procent doet dat slechts één of twee keer per week. Dat blijkt uit onderzoek van datadienst LocalFocus in samenwerking met Kieskompas. Bijna 20.000 Nederlanders vulden de enquête in.
Voor zo'n een op de vijf Nederlanders is vlees of vis juist dagelijkse kost. In Flevoland is deze groep het grootst. Ook kiest meer dan een kwart van de Brabanders, Limburgers en Zeeuwen elke dag voor vlees of vis. Bijna 6 procent kiest juist voor een volledig vegetarisch eetpatroon. Utrecht voert de lijst dus aan, gevolgd door Noord-Holland.
Vlees of vega: wat vindt Utrecht?
Flevoland lijkt het meest verdeeld: de provincie staat op de derde plek qua aandeel vega's maar telt óók de meeste dagelijkse vleeseters. In Zeeland, Limburg, Overijssel en Friesland laat minder dan vier procent al het vlees en vis staan.
Hoewel een groot deel van de Nederlanders wel vlees en vis eet, doet een groot deel van hen dat niet elke dag. Ongeveer de helft kan als 'flexitariër' gezien worden: 49 procent van de Nederlanders eet maximaal vier dagen in de week vlees en/of vis.
Vrouwen kiezen er veel vaker voor om volledig vegetarisch te zijn dan mannen. Bijna 9 procent van de vrouwen eet geen vlees of vis, tegenover ruim 3 procent van de mannen. Ook zijn hoogopgeleiden meer dan dubbel zo vaak vegetariër dan lageropgeleiden, blijkt uit het enquête-onderzoek.
Uit onderzoek van het CBS kwam eerder dierenwelzijn als belangrijkste reden naar voren om voor een volledig vegetarisch eetpatroon te kiezen. Ook de impact op het klimaat en het milieu wordt als belangrijke reden gezien. Daarnaast vindt een deel van de vegetariërs vlees en vis niet lekker.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.