1 of misschien toch 2 gemeentehuizen in Vijfheerenlanden? Spannende vergadering op komst

Het huidige gemeentehuis in Leerdam
Het huidige gemeentehuis in Leerdam © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Vijfheerenlanden - De gemeenteraad van Vijfheerenlanden staat vanavond een pittige vergadering te wachten. Raadsleden gaan discussiëren over de vraag of er een nieuw gemeentehuis moet komen of dat een van de drie huidige gemeentehuizen in de fusiegemeente wordt verbouwd. Terwijl de neuzen daarover niet dezelfde kant op staan, komt de PvdA ook nog eens met een nieuw idee: hou de locaties in Leerdam en Vianen allebei open. Een "interessante gedachte", volgens andere partijen.
"Gaan we miljoenen uitgeven om alleen het personeel van de gemeente te verhuizen?", vraagt PvdA-fractievoorzitter Joop van Montfoort zich hardop af. Een belangrijk argument voor Vijfheerenlanden om van drie naar één gemeentehuis te willen gaan, was altijd dat ambtenaren sinds de fusie veel heen en weer moeten reizen tussen de gebouwen in Leerdam, Vianen en Meerkerk.

Meer thuiswerken

"Dat argument valt nu weg", vindt Van Montfoort. Hij wijst erop dat sinds de coronatijd veel mensen thuis zijn gaan werken en dat waarschijnlijk ook blijven doen. Waarom zou Vijfheerenlanden dan per se één gemeentehuis moeten hebben, vraagt hij zich af. "Vergaderen doen we toch digitaal. We zijn gewoon ingehaald door de tijd."
Terwijl het er afgelopen week op leek dat een nipte meerderheid van de gemeenteraad zou gaan kiezen voor het verbouwen van het huidige gemeentehuis in Leerdam, blijkt nu dat het vanavond ook anders uit kan pakken. Veel partijen geven namelijk aan het idee van de PvdA "op z'n minst interessant" te vinden en voor de besluitvorming diverse scenario's in ieder geval beter onderzocht te willen zien.
Vijfheerenlanden heeft nog altijd drie gemeentehuizen. De voormalige gemeenten Zederik, Leerdam en Vianen hadden – voordat ze op 1 januari 2019 fuseerden – namelijk alle drie een eigen gemeentehuis. Volgens het college is de huidige situatie kostbaar en onwerkbaar; dus zou er voor één gemeentehuis gekozen moeten worden.

Een onderzoek wees de optie om het pand in Leerdam te verbouwen en daar alle ambtenaren naartoe te verhuizen aan als goedkoopst en een 'uitmuntende keuze'. Het college geeft echter de voorkeur aan een nieuw te bouwen gemeentehuis, wat in het rapport ook als een 'uitmuntende keuze' wordt aangemerkt, maar wel iets duurder is.

Eigenlijk moet de gemeenteraad vanavond dus stemmen over het voorstel van het college, maar er worden twee amendementen ingediend. Amendement één, dat waarschijnlijk een nipte meerderheid behaalt, draagt het college op om te kiezen voor het verbouwen van het gemeentehuis in Leerdam. Het andere amendement, waar vooralsnog 15 van de 31 raadsleden achterstaan, wil een definitieve beslissing uitstellen en verder onderzoek laten doen naar nieuwbouw en het verbouwen van het pand in Leerdam, en nu dus ook wellicht de optie om de gemeentehuizen in Leerdam én Vianen open te houden.

De vraag is of er vanavond partijen zijn die na een vermoedelijk spannend debat van gedachten veranderen. "Er is een heel kleine opening", aldus Wim van Dijk, fractievoorzitter van VHL Lokaal. Hij heeft zijn handtekening in principe onder het amendement gezet dat voor de verbouwing van het pand in Leerdam pleit, maar is "altijd bereid om te luisteren naar anderen".
Het is een gepasseerd station. We hebben besloten dat we naar één gebouw gaan.
Marieke van der Spek, CDA-raadslid
Hoofdindiener CDA zegt absoluut niet te twijfelen. "Het is een gepasseerd station. We hebben besloten dat we naar één gebouw gaan en nu willen ze er twee open houden. Dat is nu net waar we vanaf wilden", aldus raadslid Marieke van der Spek. De SGP, de derde partij die vooralsnog voor het verbouwen van Leerdam wil gaan, geeft aan nog niets van het plan van de PvdA te weten en er dus niets over te kunnen zeggen.

Besluit uitstellen

De andere 15 van de 31 raadsleden willen een besluit over het gemeentehuis uitstellen om meer onderzoek te kunnen laten doen naar de verschillende opties. Zo is er nog niet bekend wat er met de eventueel leegkomende panden gaat gebeuren en is er bijvoorbeeld geen onderzoek gedaan naar waar de ambtenaren in Leerdam zouden moeten parkeren – als ze daar allemaal komen te werken.
Ze hopen er veelal ook achter te komen wat het kost om de gemeentehuizen in Leerdam en Vianen toch allebei open te houden. Die gebouwen zijn wel toe aan een grote onderhoudsbeurt inclusief verduurzaming, maar veel partijen kunnen zich voorstellen dat een onderhoudsbeurt goedkoper is dan een complete verbouwing en uitbreiding van bijvoorbeeld het pand in Leerdam.
Als het goedkoper kan, dan graag.
Erik van Doorn, GroenLinks-fractievoorzitter
"En als het goedkoper kan, dan graag", zegt GroenLinks-fractievoorzitter Erik van Doorn. De gemeente staat er mede door de 92 miljoen euro schadeclaim die Vijfheerenlanden aan Niemans Beton moest betalen, immers financieel niet goed voor. "Het is een serieuze optie", zegt ook Dico Baars van de ChristenUnie.

Nipte meerderheden

Hij trekt de kar bij het amendement dat het college opdraagt om de scenario's verder te onderzoeken. Ook het geschetste scenario door Joop van Montfoort mag daar wat hem betreft bij komen. "Het is niet besluitrijp", zegt ook Hanneke van der Leun van de VVD. "Het gaat om grote financiële gevolgen; zo'n besluit moet verantwoord worden genomen."
Jaap Breur van D66 sluit zich daarbij aan. "Het lijkt me vrij makkelijk om ook voor het idee om twee gemeentehuizen open te houden te onderzoeken wat de kosten gaan worden." Harry van Tilburg van VHL Lokaal heeft vervolgens "graag nog wat tijd om te plussen en minnen". Hij kan overigens niet bij het debat aanwezig zijn vanavond.
Het ziet er kortom naar uit dat wat het ook wordt, er sprake zal zijn van een nipte meerderheid. "Dat is democratie", stelt Wim van Dijk (VHL Lokaal) vast. Het college wil nog niet inhoudelijk reageren, maar benadrukt dat er bij het voorstel voor nieuwbouw "niet over één nacht ijs is gegaan". "Vanavond is de raad aan zet; daar gaan we met grote interesse naar luisteren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.