Instellingen

Politie jaagt op zwanenstropers in buitengebied bij Woerden

WOERDEN - In de jacht op zwanenstropers heeft de politie de handen ineen geslagen met de milieurecherche, de Utrechtse Voedsel- en Warenautoriteit, Staatsbosbeheer en de provincie Utrecht. Samen zijn ze een strafrechtelijk onderzoek gestart.
Vorige maand werden ruim 100 zwanen gevonden die mishandeld zijn door stropers in het gebied tussen Woerden en Woerdense Verlaat. De politie vertelde er vandaag over in ons opsporingsprogramma Bureau Hengeveld.
De tekst gaat onder de video door.
Politie jaagt op zwanenstropers

Daders slaan 's nachts toe

De daders gaan er vaak 's nachts op uit. Jonge zwanen krijgen een ring om hun poot en er wordt een stuk van de vleugel afgeknipt, het 'leewieken'. Door deze amputatie kan de vogel nooit meer vliegen. De stropers laten de zwaan opgroeien in het weiland en zijn zo geen geld kwijt aan voedsel. Als de zwaan volwassen is komen de stropers terug om hem mee te nemen.
Het grootste deel van de gestroopte zwanen wordt levend doorverkocht, bijvoorbeeld naar België. Ook het Midden-Oosten is afzetgebied. Daar wordt de sierlijke witte zwaan als statussymbool gezien.
Zowel het ringen als het leewieken zijn strafbare feiten. Het gaat om ernstige delicten waar een celstraf op staat van maximaal 6 jaar.

Verdachte situaties

De politie vraagt iedereen alert te zijn. Bijvoorbeeld als u gaat wandelen of fietsen in de polder en u ziet een verdachte situatie, bel dan meteen 112, dan gaat de politie eropaf. En natuurlijk de handel zelf. Krijgt u er lucht van dat iemand in deze handel zit? Trek dan meteen aan de bel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.