RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Politie jaagt op zwanenstropers in buitengebied bij Woerden


WOERDEN - In de jacht op zwanenstropers heeft de politie de handen ineen geslagen met de milieurecherche, de Utrechtse Voedsel- en Warenautoriteit, Staatsbosbeheer en de provincie Utrecht. Samen zijn ze een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Vorige maand werden ruim 100 zwanen gevonden die mishandeld zijn door stropers in het gebied tussen Woerden en Woerdense Verlaat. De politie vertelde er vandaag over in ons opsporingsprogramma Bureau Hengeveld.

De tekst gaat onder de video door.

Politie jaagt op zwanenstropers


Daders slaan 's nachts toe
De daders gaan er vaak 's nachts op uit. Jonge zwanen krijgen een ring om hun poot en er wordt een stuk van de vleugel afgeknipt, het 'leewieken'. Door deze amputatie kan de vogel nooit meer vliegen. De stropers laten de zwaan opgroeien in het weiland en zijn zo geen geld kwijt aan voedsel. Als de zwaan volwassen is komen de stropers terug om hem mee te nemen.

Het grootste deel van de gestroopte zwanen wordt levend doorverkocht, bijvoorbeeld naar BelgiŽ. Ook het Midden-Oosten is afzetgebied. Daar wordt de sierlijke witte zwaan als statussymbool gezien.

Lees ook: Twee mannen aangehouden voor vangen van zwanen in Groene Hart

Zowel het ringen als het leewieken zijn strafbare feiten. Het gaat om ernstige delicten waar een celstraf op staat van maximaal 6 jaar.

Verdachte situaties
De politie vraagt iedereen alert te zijn. Bijvoorbeeld als u gaat wandelen of fietsen in de polder en u ziet een verdachte situatie, bel dan meteen 112, dan gaat de politie eropaf. En natuurlijk de handel zelf. Krijgt u er lucht van dat iemand in deze handel zit? Trek dan meteen aan de bel.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -