Duurzamer maar ook duurder: nieuw stadhuis Amersfoort kost niet 75 maar 108 miljoen

Hier moet het nieuwe stadhuis komen.
Hier moet het nieuwe stadhuis komen. © Google Street View
AMERSFOORT - Het nieuwe stadhuis van Amersfoort gaat niet 75, maar 108 miljoen euro kosten. Dat komt, volgens verantwoordelijk wethouder Stegeman, omdat het pand een stuk duurzamer wordt dan eerder bedacht was, en extra ruimte krijgt voor maatschappelijke organisaties.
Zo krijgen het UWV, Stadsring51 en Indebuurt033 straks een plek in het 'Huis voor de Stad'. Volgens de wethouder is de architect er in geslaagd om oplossingen te bedenken die zichzelf gaan terugverdienen, waaronder zonnepanelen en een warmte-koudeopslag onder de grond. De maandelijkse lasten blijven wel ongeveer hetzelfde als eerder begroot.
Wethouder Stegeman legt uit: "Je kunt het vergelijken met een kopen van een huis. Of je koopt een huis van twee ton met enkel glas en zonder spouwmuurisolatie, of je koopt een huis van een ton duurder waar dat wel allemaal is. Dat zijn je maandlasten uiteindelijk ongeveer hetzelfde: 500 euro hypotheek + 500 euro energie, of 800 hypotheek en 200 euro aan energiekosten."
Of de gemeenteraad akkoord is met de extra kosten, is nog de vraag. Zeker is dat het nieuwe gemeentehuis op het braakliggend terrein komt tussen het spoor en rotonde De Nieuwe Poort, de Trapeziumlocatie.
Eerder berekende de gemeente zeker veertig jaar te kunnen doen met het nieuwe pand. Met de nieuwe duurdere duurzamere plannen denken ze daar tien jaar bovenop te kunnen doen.
Inwoners kunnen vanaf morgen tot en met 24 oktober reageren op de plannen. Als alles volgens plan verloopt wordt over twee jaar gestart met de bouw, het nieuwe gebouw moet eind 2025 klaar zijn.
Wat er met het huidige stadskantoor gaat gebeuren is nog niet bekend.