A12 na ruim een week weer open, sluipverkeer en korte lontjes voorbij: 'Het was heel heftig'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Vrachtwagenchauffeurs, forenzende automobilisten en omwonenden van de A12 kunnen opgelucht ademhalen: de weg is vanmorgen vroeg weer geopend voor verkeer. Negen dagen lang was de belangrijke verkeersader wegens wegwerkzaamheden dicht tussen knooppunt Oudenrijn en Nieuwerbrug, met opstoppingen en geïrriteerde verkeersdeelnemers tot gevolg.
Verbaal, maar soms ook fysiek is volgens Rijkswaterstaat sprake geweest van bedreigende situaties. "Het is echt niet oké hoe verkeersregelaars zijn bejegend door sommige weggebruikers. We hebben er in dit project echt zorgen over gehad en maatregelen moeten nemen", zegt Stef Kampinga van Rijkswaterstaat. Toch is hij al met al tevreden over de operatie. "Het was een intensief traject, maar er ligt weer een mooi en strak wegdek."
Wel was de overlast voor omliggende gemeenten fors. Zo moest Benschop worden afgesloten: wie geen ontheffing had, mocht het dorp niet in. Dat hadden de gemeente en Rijkswaterstaat ook ingecalculeerd. "Benschop ligt op een lastig punt. Als zo'n omleidingsroute volloopt, zie je dat mensen denken: mooi, hier kan ik erin", zegt Kampinga.

Verkeershufters

De situatie zorgde voor grote opstoppingen in Benschop. "De eerste ochtendspits ging het nog goed, maar bij de eerste avondspits was er al meer dan een halfuur vertraging. Precies waar de brandweerauto heen zou moeten, stond het helemaal vast", blikt wethouder Gerrit Spelt terug. "Benschop is voor een groot gedeelte 30 kilometer-gebied. Met de enorme verkeerstoeloop kwam het helemaal vast te staan. Ook omdat automobilisten elkaar geen voorrang wilden geven. Het heeft met name in het begin voor een hoop irritatie gezorgd."
Ook volgens wethouder Spelt hadden sommige automobilisten een behoorlijk kort lontje. "Het is echt wel heftig geweest, met flinke scheldpartijen over en weer. Er zijn zelfs mensen bedreigd. Automobilisten die via Google Maps binnendoor kwamen via IJsselstein en hier vervolgens te horen kregen dat ze er niet door mochten, dat is geen feest. Helaas zijn er veel verkeershufters, en dan helpen zulke extreme stremmingen niet bepaald mee."
In totaal heeft Rijkswaterstaat 65 verkeersregelaars geplaatst in alle gemeenten die met de werkzaamheden te maken kregen. "Het grootste aantal dat we ooit ingezet hebben", zegt Kampinga. "Die mannen staan er van 07.00 uur 's ochtends tot 19.00 uur 's avonds. Een enorm lange dag. Het is heel jammer dat zij soms geconfronteerd worden met verbaal of zelfs fysiek geweld."

Waarom nu?

Veel automobilisten zijn blij dat de weg weer open is. Patrick Middelweerd heeft een taxi- en touringcarbedrijf met 25 chauffeurs die voor hem rijden. Zij stonden een flink aantal uren vast rond de A12. "We hebben per dag toch wel een uurtje of 20 vertraging gehad. Dat is een klein uur per auto per dag. En dat maal zeven, dus reken maar uit. Met name rond Woerden stond het vaak volledig vast."
Op de Facebookpagina van RTV Utrecht laten veel omwonenden weten flink hinder te hebben gehad van de werkzaamheden. Veel forenzen zagen hun reistijd toenemen van twintig minuten naar een uur of meer. "Ik snap niet dat ze dat in deze tijd doen. Waarom niet in de zomer - als de helft van Nederland op vakantie is?", vragen sommigen zich af.
Kampinga erkent dat eind september - begin oktober niet de beste tijd was voor de afsluiting. "Eigenlijk hadden we het gepland in de derde week van augustus, toen waren de scholen nog vrij. Alleen zijn wij niet de enigen die erover gaan. We kwamen er bijvoorbeeld achter in gesprekken met Woerden dat zij flink grote evenementen hadden gepland. Bovendien waren er werkzaamheden op de N228. Dat alles had ook weer zijn effect op hoe de Veiligheidsregio erin stond: brandweer en politie moeten ten slotte ook snel ergens heen kunnen. En voor de veiligheid van ons personeel was volledig afsluiten in plaats van losse rijstroken toch de beste optie bij zo'n grote operatie."

Korte klap

Langer wachten konden ze ook niet, stelt Kampinga. "We kwamen er van de winter achter dat het asfalt echt heel slecht was, en hadden grote zorgen voor komende winter. We wilden voorkomen dat we voor een voldongen feit kwamen te staan en dat er ongelukken zouden gebeuren. Het was een strakke operatie, maar ik ben trots op wat het team bereikt heeft."
Ook wethouder Spelt is uiteindelijk tevreden over het verloop. "Het is altijd een beetje gevaarlijk om er te uitgesproken over te zijn; ik heb er zelf immers geen hinder van ondervonden. Maar ik vond het eerlijk gezegd meevallen. De keuze voor een korte klap is denk ik de juiste geweest. Dit was een paar dagen heel heftig, maar nu is het hopelijk voorlopig weer even klaar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.