Minder bedeelden kunnen in het dorpshuis Harmelen anoniem eten halen

© RTV Utrecht / Hester Ramaker
HARMELEN - In het dorpshuis van Harmelen staat vanaf vandaag een voorraadkast met pasta, rijst, doperwten in pot, ontbijtcrackers en meer. Bedoeld voor de minder bedeelden uit het dorp, die anoniem eten mee mogen nemen. "We hopen dat de mensen die het niet zo breed hebben de kast snel weten te vinden."
Toos van Soest snuffelt tussen de etenswaren in de voorraadkast. Ze is voorzitter van de diaconie van de Bavokerk in Harmelen. Met de hulp van de twee andere kerken uit het dorp heeft ze de kast gevuld met eten. "We concludeerden dat we door het jaar heen veel acties houden voor minder bedeelden maar tussen die acties door hebben ze het net zo moeilijk", vertelt Van Soest. Zo kwam het idee van de voorraadkast.
Minder bedeelden mogen altijd eten pakken uit deze kast in Harmelen.

Zo anoniem mogelijk

Wie het dorpshuis binnenloopt, vindt de kast meteen aan de rechterkant van het gebouw. De kast is gericht naar de muur waardoor je, als je erachter staat, niet zichtbaar bent. Je mag alles meenemen wat je wilt, met de ingrediënten kan er een fatsoenlijke maaltijd op tafel worden gezet. Niemand vraagt je wat je in het dorpshuis komt doen. Je hoeft je vooraf niet te melden, de drempel om binnen te stappen moet zo laag mogelijk zijn.
Het liefste zeg je zelfs geen dankjewel. "Diaconie doe je in stilte", legt Van Soest uit. "Vanuit dat gedachtegoed help je elkaar maar je treedt niet op de voorgrond. Dat ik hier sta te vertellen over deze kast voelt al gek, maar het is nodig om de juiste mensen te bereiken." Dankjewel zeggen is dus niet nodig. "Het is al erg genoeg dat je er gebruik van moet maken."

Huishoudens die het niet breed hebben

Harmelen telt ruim drieduizend huishoudens. De kerken hebben weet van zo'n vijftig huishoudens die het niet breed hebben, maar Van Soest vermoed dat er meer gezinnen zijn die het zwaar hebben. "We hopen vooral dat alle mensen die vinden dat ze van de kast gebruik moeten maken, naar het dorpshuis komen."
Het eten wordt betaald door de kerken, die eerder geld inzamelden via collectes. Meerdere inwoners van Harmelen hebben aangegeven te willen helpen, maar voorlopig regelen de kerken het nog even zelf. "We zijn bang dat de kast anders overstroomt", zegt Van Soest. "Harmelen is altijd heel actief met dit soort acties. Dat is ontroerend. Vooralsnog willen we eerst even aankijken hoeveel er van de kast gebruik wordt gemaakt."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RPL Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.