26.500 studenten zoeken een kamer, flinke groei ten opzichte van vorig jaar

© RTV Utrecht
UTRECHT - Ongeveer 26.500 studenten in Nederland hebben op dit moment nog altijd geen kamer, terwijl ze die wel graag zouden willen. Dat meldt het Utrechtse kenniscentrum Kences, dat onderzoek doet naar studentenhuisvesting.
Het afgelopen jaar kwamen er ongeveer 4.500 studenten bij die een kamer zoeken. Het instituut verwacht dat het aantal studenten dat op kamers woont de komende acht jaar oploopt tot 57.000. Dat komt vooral door een toenemend aantal internationale studenten.

Verspilling van motivatie en talent

Volgens Kences komen er tot 2025 ongeveer 16.500 studentenwoningen bij. "Zelfs als al deze studentenwoningen er daadwerkelijk komen, dan loopt het tekort aan studentenwoningen dus alsnog fors op", aldus Jolan de Bie, directeur van het kenniscentrum.
En dat is volgens haar een groot probleem. "Studenten volgen niet altijd de studie van hun eerste keuze omdat de opleiding te ver van hun ouderlijk huis wordt gegeven en de kans op het krijgen van een kamer klein is. Dit betekent verspilling van motivatie en talent."
Ook in Utrecht is het woningtekort onder studenten groot. Voor sommige studenten zonder kamer zijn de reistijden vanaf het ouderlijk huis naar de universiteit of de hogeschool nauwelijks te bereizen. Vooral voor buitenlandse studenten is het erg moeilijk om aan een kamer te komen in de stad.

Simpelweg onbetaalbaar

Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) worden studenten door het kamertekort beperkt in hun persoonlijke ontwikkeling. "Op kamers gaan in je studententijd is een belangrijke stap in het ontwikkelen van zelfstandigheid en een sociaal leven", stelt voorzitter Ama Boahene.
"Dat wordt studenten nu ontzegd: een kamer is voor velen niet te vinden of simpelweg onbetaalbaar." De LSVb pleit voor een speciaal 'studentenhuisvestingsfonds' om het probleem op te lossen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.