Vijfheerenlanden krijgt toch geen nieuw gemeentehuis, maar kiest voor verbouwen

Een meerderheid van de raad van Vijfheerenlanden wil dit bestaande gemeentehuis in Leerdam laten verbouwen.
Een meerderheid van de raad van Vijfheerenlanden wil dit bestaande gemeentehuis in Leerdam laten verbouwen. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Vijfheerenlanden - De kogel is door de kerk: een meerderheid van de gemeenteraad in Vijfheerenlanden stemde woensdagavond tegen de komst van een nieuw te bouwen gemeentehuis. Zij ziet liever dat het Leerdamse gemeentehuis – één van de drie huizen die de fusiegemeente nu in gebruik heeft – wordt verbouwd.
Verrassend, want hiermee gaat de raad tegen de keuze van het college in. "Omdat we als gemeente al weinig geld hebben, geeft zo'n nieuwbouwhuis echt een verkeerd signaal aan inwoners", aldus Marieke van der Spek, van het lokale CDA.

Functioneel gemeentehuis

Drie lokale partijen, CDA, SGP en VHL Lokaal, lieten RTV Utrecht eerder al weten dat ze een amendement tegen een nieuwbouw-gemeentehuis zouden indienen. Omdat zij samen 16 van de 31 zetels hebben, zijn ze in de raad automatisch in de meerderheid. Het amendement is uiteindelijk met 17 stemmen aangenomen.
Hoewel het college voor nieuwbouw koos – het zou in haar ogen beter zijn een duurzaam nieuw pand neer te zetten – gaat de raad daar dus niet in mee. "We moeten wel beseffen dat het verbouwen van de locatie in Leerdam meer is dan een likje verf en een tapijtje leggen", zei burgemeester Sjors Fröhlich tijdens de vergadering. "Ik wil gewoon een mooi gemeentehuis. Dat heeft niks te maken met gouden kranen, maar het moet wel een goed, mooi en functioneel gemeentehuis zijn. En duurzaam, natuurlijk."
Evert Geluk, SGP
Kun je onze inwoners met droge ogen vertellen dat een nieuw gemeentehuis bijna 26 miljoen gaat kosten?
Het CDA, hoofdindiener van dit amendement, vindt het meer dan logisch om voor de goedkoopste optie te gaan. "We vinden het heel moeilijk uit te leggen om nu nieuw te gaan bouwen, als je kijkt naar onze financiële situatie."

Droge ogen

"Kun je onze inwoners met droge ogen vertellen dat een nieuw gemeentehuis bijna 26 miljoen gaat kosten?", voegde Evert Geluk van de SGP daaraan toe. Door de rechtszaak tegen voormalig betonfabrikant Niemans Beton was de gemeente Vijfheerenlanden namelijk ruim 90 miljoen kwijt. Veel inwoners, en nu dus ook de meerderheid van de raad, vinden daarom dat er meer op de centen gelet moet worden.
"Als er één onderwerp was dit jaar waar iedereen buikpijn van kreeg, was het dit wel", gaf Wim van Dijk van VHL Lokaal aan. "Om dit tot een goed einde te brengen, vinden wij dat je het niet kunt maken om niét voor de goedkoopste optie te gaan."

Wéér een andere optie

Een ander amendement, onder andere ingebracht door de ChristenUnie, ging wéér een andere kant op. Die partijen pleitten voor een pas op de plaats en wilden graag twee opties verder onderzoeken: nieuwbouw en de verbouw van Leerdam. Toch kon dat pleidooi geen meerderheid krijgen.
Ook het idee van de PvdA, om te onderzoeken of het zinvol was de locaties in Leerdam en Vianen te blijven gebruiken, kwam niet van de grond. Toen daarvoor geen meerderheid leek te komen, besloot fractievoorzitter Joop van Montfoort zijn idee te laten varen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.