Instellingen

Opnieuw woning beschoten in Viaanse Joke Smitlaan: 'Je bent en blijft onrustig'

VIANEN - De schrik zit er goed in bij bewoners van de Joke Smitlaan in Vianen. Vannacht rond 03.00 uur werd er opnieuw een woning in de straat beschoten, nadat het drie weken geleden ook al raak was bij een ander woonhuis. Er raakte niemand gewond. "Ik vind het erg, je bent nergens meer veilig tegenwoordig", zegt een van de buren.
Na het schietincident van vannacht heeft de politie sporen- en buurtonderzoek verricht. De hoop is dat er beelden zijn van camera's aan woningen of in auto's. Burgemeester Sjors Fröhlich spreekt van een "ernstig incident". "Ik leef mee met de buurt. Echt afschuwelijk dat dit gebeurt."

'Drie knallen'

Bij het pand dat vannacht beschoten is, is het rolluik halfdicht om het afgeplakte, beschoten raam te verbergen. Aan de woning hangen twee grote camera's die op beide kanten van de straat gericht zijn. De bewoonster wil niet met de pers praten.
Een buurman vertelt dat hij vannacht wakker was toen het gebeurde. "Schrikken, je verwacht het niet", zegt hij. "Ik was wakker omdat ik ziek ben. Ik ging om vijf voor drie naar beneden om toch een bakkie koffie te pakken en hoorde toen drie knallen."
Buurtbewoners over de beschietingen in hun wijk Amaliastein

'Je bent en blijft onrustig'

Iets verderop in de straat zijn de stille getuigen van de beschieting in de nacht van 17 september te zien. Het kozijn aan de voorkant is versplinterd, het raam kapot en binnen is te zien hoe de kogel via een gordijn in het kozijn achterin de woning terecht is gekomen. Ook daar is het raam kapot. "Als ik vijf minuten later naar beneden was gegaan om te plassen, had ik 'm dwars door me heen gehad", vertelt de 67-jarige bewoner.
Met de schietpartij van vannacht staat het incident van drie weken geleden weer even vers op het netvlies en heeft het ook geestelijk zijn sporen nagelaten. "Je bent en blijft onrustig", zegt de 66-jarige bewoonster. "Ik let op het verkeer dat door de straat rijdt en schrijf soms kentekens op."
Het kogelgat aan de voorkant van de woning die in de nacht van 17 september beschoten werd
Het kogelgat aan de voorkant van de woning die in de nacht van 17 september beschoten werd © RTV Utrecht / Jordi de Jong

Extra camera in de straat

De politie heeft de zaak in onderzoek, maar kan nu verder niets melden. Het echtpaar zegt dat de politie hen vertelde dat de beschieting van hun woning waarschijnlijk een vergissing is geweest.
De gemeente heeft vandaag een extra camera in de straat geplaatst. "Voor de veiligheid van de omwonenden en om te kunnen zien wat er gebeurt", stelt een woordvoerder van de gemeente. De burgemeester zegt op Twitter dat hij de buurt nog gaat bezoeken om omwonenden een hart onder de riem te steken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.